Tombol az országban a munkaerőhiány!

Tombol az országban a munkaerőhiány!

Soha nem volt még ekkora a munkaerőhiány az országban. A jelenség egyelőre segíti a gazdaság növekedését, hiszen gyorsan nőnek a keresetek, így a fogyasztás is. A bérrobbanás azonban egyre nehezebb helyzetbe hozza a vállalatokat - írja elemzésében a Portfolio.

Folyamatosan nő az álláshelyek száma. A KSH adatai szerint több mint 80 ezer munkavállalóra lenne szükség azonnal a magyar gazdaságban, és ezek csak a bejelentett munkahelyek, tehát a valós szám ennél magasabb lehet. A Portfolio becslése szerint akár 300 ezer képzett munkavállaló is hiányozhat, de még az óvatos számítások is legalább 200 ezer fővel kalkulálnak.

Tavaly október és december között 83 400 üres álláshelyet tartott nyilván a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), ami 14 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában mért adat. Csak a versenyszférából több mint 60 ezer dolgozó hiányzik, és a költségvetési szektorban is 20 ezer képzett munkavállalónak lenne állás azonnal. A Portfolio elemzése szerint ugyanakkor nem csak a versenyszféra van nehéz helyzetben, hanem olyan ágazatok is, mint az oktatás vagy az egészségügy.

Az építőiparban 4700 munkavállaló hiányzott október és december között, ami 65 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.
Az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység nemzetgazdasági ágban az egyik legnagyobb a munkaerőhiány (100 álláshelyből 5,5 betöltetlen), ami a szolgáltatások minőségét veszélyeztetheti. A vendéglátásból 2600-an hiányoztak, ami éves alapon 28 százalékos növekedés. Ez az az ágazat, ahol a munkaerőhiánnyal az emberek nap mint nap találkoznak. A vendéglátást kifejezetten sújtja a külföldi munkavállalás, hiszen könnyedén el lehet helyezkedni Nyugat-Európában - írja a Portfolio.

Kifejezetten gyorsan nőtt a munkaerőhiány olyan kisebb ágazatokban, mint a szállítás-raktározás, az ingatlanügyletek, vagy a szakmai és tudományos tevékenység. Az oktatásban több mint 4 ezer betöltetlen álláshely van. Az egészségügyből hivatalosan 8600-an hiányoznak.

Miközben egyre több vállalat úgy érzi, hogy a munkaerőhiány korlátozza a termelés növekedését, a jelenség egyelőre segíti a magyar gazdaság növekedését, mert hatására kifejezetten gyorsan növekednek a keresetek, így a fogyasztás is. A bérrobbanás ugyanakkor egyre nehezebb helyzetbe hozza a vállalatokat, ha nem nő ezzel párhuzamosan a termelékenység. 

Fotó: Pexels

Biztosítók