Tanácsok és óvintézkedések a koronavírus ellen

Tanácsok és óvintézkedések a koronavírus ellen

A legfrissebb adatok szerint immár emberről emberre is terjed a koronavírus, ismert gyógymódja jelenleg nincs, ez idő szerint csak a tünetek kezelését tudják megoldani. A vírus elleni védekezéshez szükséges védőoltás kifejlesztése folyamatban van. A megbetegedés kellő körültekintéssel kerülhető el, az ellene való védekezés a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehetséges.

Kínában már 41-en vesztették életüket a koronavírus okozta tüdőgyulladásban, és csaknem 1300-an megfertőződtek. A Hupej tartománybeli Vuhan város a járvány epicentruma. 40 millió ember mozgását korlátozzák Közép-Kínában az új koronavírus okozta tüdőgyulladás-járvány megfékezése érdekében, bizonytalan időre felfüggesztették a kifelé tartó közlekedést.

Jobb elkerülni egyelőre az érintett kínai tartományt

Jelenleg senkinek nem ajánlott Hubei tartományba utazni, mert a hatóságok a koronavírus miatt teljesen lezárták, így nem lehet elhagyni sem - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Vuhan városában négy magyar állampolgár lakik munkavállalóként, egy magyar férfi pedig a lezárt tartomány más városában tartózkodik. Mindannyian jól vannak, a minisztérium folyamatosan kapcsolatban áll velük.

A minisztérium a Kínába utazókat arra kéri, hogy kellő körültekintéssel járjanak el, és regisztráljanak konzuli védelemért a Konzuli Szolgálat honlapján (konzuliszolgalat.kormany.hu).

A gyakori kézmosás hasznos, a csomagszállítás viszont nem fertőz

A Kínában felbukkant, tüdőgyulladással járó megbetegedés okozója egy újonnan kimutatott koronavírus, amely - egyéb koronavírusokhoz hasonlóan - légúton, valamint szájon át fertőzhet. A szakemberek a vírus terjedése ellen a gyakori kézmosást, a higiénés szabályok betartását javasolják. Jelenleg több ország egyidejűleg dolgozik a vírus elleni vakcina kifejlesztésén.

A Kínából érkező csomagok esetében nincs szükség óvintézkedésre, fertőtlenítésre, nem fertőznek.

Magyarországon kevés az esély a járványra

A magyar hatóságok folyamatosan figyelik az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait és az európai gyakorlatot, az óvintézkedésekkel kapcsolatos döntéseket ezeknek megfelelően hozzák meg.  Magyarországon nincs koronavírusos beteg és kevés az esélye a járványnak - hangsúlyozta a Nemzeti Népegészségügyi Központ hozzátéve: fokozottan figyelemmel kísérik a kínai koronavírus járványt, és amint indokolttá válik, megteszik a szükséges intézkedéseket.

További, aktuális információk a Konzuli Szolgálat oldalán.

Biztosítók