Sokan nem tudják: Robogóra is kötelező biztosítást kötni

Sokan nem tudják: Robogóra is kötelező biztosítást kötni

Bár a segédmotor nem számít gépjárműnek, a közúti közlekedésről szóló törvény ezekre a járművekre is vonatkozik. A 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról egyértelműen kimondja, hogy érvényes kötelező biztosítás szerződés nélkül a segédmotorok nem vehetnek részt a közúti közlekedésben. A biztosítás megkötése lényegesen egyszerűbb, mint más járművek esetében, de más okból sem érdemes spórolni a biztosítási díjon!

Az időjárás enyhülésével évről évre egyre több robogó jelenik meg a hazai utakon. A legszerényebb becslések szerint is több mint félmillió robogó üzemel az országban. Alkuszi becslések szerint ezeknek valamivel több mint felére kötöttek valaha kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, és csak mindössze 15-20 százalékuk után fizetik ki rendszeresen a biztosítási díjat. Az ezen spórolók sokat kockáztatnak: a rendőri igazoltatás során büntetés jár a mulasztásért, károkozás esetén azonban akár több százezer forintnyi kárösszeget kell saját zsebből kifizetniük.

A törvény szerint biztosítási kötelezettség a külön jogszabályban meghatározott forgalomba helyezésre nem kötelezett gépjármű esetében a mindenkori üzemben tartót, azaz a tulajdonost a forgalomban történő részvétel kezdetétől a részvétel végleges megszüntetéséig terheli. A biztosítás meglétét rendszám hiányában a hatóságok csak közúti ellenőrzés keretében tudják ellenőrizni.

A biztosítók a robogókra rendszám híján alvázszámra kötik a kötelezőt, melynek díja általában évi néhány ezer forintra tehető. Ugyanakkor az MNB statisztikái szerint a biztosítók átlagos kárkifizetései a segédmotoros kerékpárok által okozott károk esetében 2017-ben meghaladták az 575 ezer forintot. Fontos könnyebbség a károsultaknak, hogy amennyiben biztosítatlan robogó okoz kárt, a károkozó helyett a MABISZ Kártalanítási Számlája fizeti ki a kárösszeget, amit utólag behajt a károkozón.

Forrás: MNB


Mivel a segédmotor forgalmi engedélyre nem kötelezett jármű, a biztosítása nem csak évfordulón szüntethető meg. Ez egy igen fontos könnyebbség a robogóval csak a nyári szezonban közlekedők számára, hiszen így szezonon kívül nem kell biztosítási díjat fizetniük. A szerződés megszüntetését azonban a biztosító társaság felé jelezni kell, a biztosításról szóló dokumentumot le kell adni.

A segédmotoros kerékpárok nem tartoznak bele a bonus-malus rendszerbe, ami azt jelenti, hogy se díjszámításnál kármentességi díjkedvezmény, se károkozás miatti díjtöbblet nem vehető figyelembe. Ezekre a járművekre csak a biztosítási szerződésben megjelölt határozott tartamú szerződés köthető.

Címlapfotó: Pexels

Biztosítók