Sok helyen lesz eső a héten: több helyen van árvízvédelmi készültség

Sok helyen lesz eső a héten: több helyen van árvízvédelmi készültség

Ezen a héten ismét sok eső várható, többször megerősödik majd a szél, és pár fokkal a meleg is mérséklődik - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn dél felől egyre nagyobb területen vastagszik meg a felhőzet, de ennek ellenére is lehetnek hosszabb-rövidebb napos időszakok. A legtöbb napsütés keleten, északkeleten ígérkezik. Délelőtt még csak kevés helyen valószínű csapadék, majd délutántól egyre többfelé várható eső, zápor, helyenként esetleg zivatar is. Átmeneti szélerősödés csupán zivatar környezetében lehet. A leghidegebb órákban 10-16 fok lesz. Napközben 19-26 fokig melegszik fel a levegő, délnyugaton lesz a hűvösebb, keleten a melegebb.

Kedden sokfelé várható zápor, szórványosan zivatar is. Több helyen megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik a szél. A minimumhőmérséklet 11 és 16, a maximumhőmérséklet 20 és 27 fok között alakul. Szerdán a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. A szél erős, zivatarok környezetében átmenetileg viharos lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet 10 és 16, a legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 5 és 20, keleten 20 és 25 fok között alakul. Csütörtökön kezdetben többfelé, majd egyre kevesebb helyen várható eső, zápor. A szél erős, helyenként viharos lesz. A leghidegebb órákban 8-15 fok lesz. Napközben 14-21 fokig melegszik fel a levegő.

Pénteken keleten többfelé, másutt néhol alakulhat ki eső, zápor, zivatar. A szél erős, helyenként viharos lesz. A minimumhőmérséklet 8 és 13, a maximumhőmérséklet 18 és 22 fok között alakul. Szombaton több helyen valószínű zápor, néhol zivatar. A szél erős, helyenként viharos lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet 9 és 14, a legmagasabb hőmérséklet 18 és 23 fok között valószínű. Vasárnap is több helyen lehet zápor, zivatar. Helyenként megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet 10 és 16, a maximumhőmérséklet 21 és 26 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben.

Az elmúlt hetek jelentős esőzéseit követően több mint 395 kilóméternyi folyószakaszon rendeltek el I. fokú árvízvédelmi készültséget, ami nagyrészt a Tiszát érinti. Az Országos Vízjelsző Szolgálat előrejelző rendszerében szereplő hazai vízmércékre készített számítások alapján a következő hat napban a I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállás várható Duna Esztergomig tartó, illetve a Tisza Vásárosnamény és Kisköre közötti szakaszán, a tiszai mellékfolyók közül pedig a Túron, és a Sajón.

Fotó: Pexels

Biztosítók