Nyugdíj és nagyszülői támogatás - így szól a szabály

Nyugdíj és nagyszülői támogatás - így szól a szabály

Elég szigorú szabályozás vonatkozik a nagyszülői Gyedre, amelyet a kormány az idén vezetett be. Viszont komoly hatása van a nyugdíjra és a munkaviszonyra is kihathat. Nemcsak az átlagosan havi 208 ezer forint támogatásról van szó.

Az "aktív" nagymamák segítségének igénybevételénél a még nem nyugdíjas személy jövőbeli helyzetét, a Gyes munkaviszonyra és a későbbi nyugdíjra való hatását is számításba kell venni. A helyzetet bonyolítja a nők kedvezményes nyugellátásának lehetősége.

Alapvetően a főszabály az, hogy az a nagyszülő kaphatja meg, aki még dolgozik, de a munkát - ha csak nem az otthonában végzi - fel kell adnia a gyerekfelügyeletért cserébe - derül ki a kormány által benyújtott javaslatból. Így lényegében kiesnek a nyugdíjasok, viszont ez nem jelenti azt, hogy a támogatási forma ne hatna a nyugdíjra.

Fontos tudnivaló, hogy a lehetőség nemcsak a nagymamák, hanem a nagypapák előtt is nyitott. Előbbiek esetében azonban több a tisztázni való a nyugdíj kapcsán: a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátásának lehetőségével kapcsolatban a jogosultsági feltételek összetettsége miatt is sok kérdés merül fel.

A nyugdíjellátás igénybevételéhez jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban, gyermekek otthongondozási díjában és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekre tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő - foglalja össze a szakportál, amely szerint ennek megfelelően keresőtevékenységnek számít a nagyszülői Gyes is, amely tehát jogosultsági időt származtat.

A nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátása szempontjából viszont már csak az anyák és nagymamák által igénybe vett ellátásoknak van jelentősége - teszik hozzá, ami azt jelenti, hogy míg a jogosultsági idő szempontjából a nagypapáknak is számít a Gyes felvétele, addig a kedvezményes nyugdíjkorhatár választás csak a nők - anyák és nagyanyák - számára nyitott.

Alapvetően az új támogatás akkor jár, ha: a gyermek az első életévét betöltötte, a gyermek gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik, a gyermek szülei írásban nyilatkoznak arról, hogy a Gyesről lemondanak, és egyetértenek a nagyszülő igénylésével. Fontos, hogy egyszerre csak egy gyerek után igényelhető a támogatás.

Főszabály szerint 3 éves korig tarthat a Gyes folyósításának időszaka, de ha a gyermek tíz éves koráig tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos, akkor még lehetőség van a folyósítás igénybevételére. "Hasonló az ikergyermekek esete, amikor a Gyes szintén nem csak három éves korig, hanem a tankötelessé válás évének végéig folyósítható. Ha az ikrek esetén a tankötelessé válás éve nem azonos, a Gyes jogosultság a legkésőbb tankötelessé váló gyermekhez igazodik" - ír még egy kivételt összefoglalójában az Adó.hu.

Fotó: Pexels

Biztosítók