Nem kötött biztosítást az állam a Notre-Dame-ra

Nem kötött biztosítást az állam a Notre-Dame-ra

Állami tulajdonú épületként nem volt biztosítása a Notre-Dame-nak, Franciaország legnagyobb biztosítójáról, az Axáról azonban kiderült, felelősségbiztosítási jogviszonyban állt két, a felújítási munkálatokban résztvevő építési vállalkozóval, emellett egyes műtárgyak, ceremoniális tárgyak biztosításában is közreműködött.

Nem volt biztosítása a Notre-Dame épületének – írja a Portfolio.hu a MarketWatch értesülései alapján. 1905 óta minden vallási célú épület a francia állam tulajdonában van az országban, övé a fenntartás és a felújítás felelőssége is, más országokhoz hasonlóan nem jellemző, hogy biztosítást köt a saját tulajdonában álló ingatlanokra.

A legnagyobb francia tulajdonú biztosító, az Axa viszont a Europe Echafaudage és a Le Bras Frèses építési vállalkozókkal felelősségbiztosítási szerződéssel rendelkezett, a két társaság részt vett a párizsi katedrális felújítási munkálataiban. Zajlanak a vizsgálatok azzal kapcsolatban, volt-e nekik felelősségük a székesegyházban keletkezett tűz kialakulásában. Ha volt is, feltehetően nem remélhet többet a francia állam ebből néhány millió eurónál, ameddig e kis cégek biztosítási fedezete kiterjed. 

Az Axa művészeti divíziója egyes műemlékek és ceremoniális tárgyak biztosításában is részt vett, kitettségének mértékét egyelőre nem tudni. A biztosító kedden azt is közölte, hogy 10 millió euróval szeretne hozzájárulni az újjáépítéshez.

Fotó: Pexels

Biztosítók