Nem biztos, hogy előnyös az ingyenes ingatlan értékbecslés

Nem biztos, hogy előnyös az ingyenes ingatlan értékbecslés

A magyar kormány novemberben több olyan intézkedést is bejelentett, amelyek egyszerűbbé, olcsóbbá és gyorsabbá tehetik a lakáshitelek felvételét. Ennek értelmében a földhivatalhoz elektronikusan benyújthatók lesznek egyes dokumentumok, díjmentessé válhat az ingatlanok értékbecslése, egyszerűsödik a közjegyzői ügyintézés és bevezetik a digitális dokumentumkezelést is. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint sok még a kérdőjel az új szabályokkal kapcsolatban, de a cél egyértelműen az, hogy a koronavírus-járvány miatt ne csökkenjen az ingatlanvásárlási kedv.

A koronavírus-járvány korábban elképzelhetetlennek tűnő szituációkat eredményezett az ingatlanpiacon is. Az adásvételi szerződések aláírásakor sok esetben az eladó és a vásárló külön teremben várakozik, a szignózás előtt pedig kézfertőtlenítőt használnak. Sokan azonban még így is félnek a személyes találkozásoktól.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint a kormánynak az a célja, hogy az ingatlanpiac, a gazdaság egyik fontos területe, zökkenőmentesen működjön. Ahhoz, hogy a vásárlási kedv ne csökkenjen drasztikusan, olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek a járványhelyzetben egyszerűsítik és olcsóbbá teszik az ingatlanvásárlás folyamatait.

A friss javaslat szerint a földhivatalhoz elektronikusan benyújthatóak lesznek például az ingatlanszerzéssel vagy hitelfelvétellel kapcsolatos dokumentumok, így jelenleg 130 ezer ügyben egyszerűsödhet az eljárás. A szakértő szerint ezzel gyakorlatilag a már elkezdett ügyleteket gyorsítják fel.

Ingyenessé válhat az ingatlanok értékbecslése, amit az ügyek egyharmadában egy adatbázis alapján végeznének majd el a bankok. Gadanecz Zoltán úgy véli, erre nincs feltétlenül felkészülve a rendszer.

„A tipizálható ingatlanok (pl egy lakótelepen található több ezer „egyforma” panellakás) piaci értékét adatbázis alapján meg lehet határozni, de a konkrét ingatlan állapotát nem. Így elképzelhető, hogy egy prémium kialakítású ingatlan adatbázis szerinti értéke jóval kevesebb, mint a tényleges piaci ár. Ennek pedig az a következménye, hogy kevesebb hitelt kaphat rá az ügyfél. Bár a törvény nem jelent még meg, véleményem szerint a vásárlónak továbbra is lehetősége lesz arra, hogy helyszíni értékbecslést kérjen, ha több pénzt szeretne felvenni” – magyarázta.

A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa példaként említette, hogy Floridában törzskönyve van a házaknak, amelyből kiolvasható, mikor penészesedett, mikor volt legutoljára rovarirtás. Az információk publikusak, pontosak és átláthatók, ezek alapján már egy jól használható adatbázist lehet készíteni, ami térképre is felvihető, de Magyarországon egyelőre nincs erre mutató kezdeményezés. Ennek kiépítése vélhetően egy hosszú távú folyamat lesz.

A digitális dokumentumkezelés bevezetésével kapcsolatban a szakértő  arról beszélt, hogy ennek alapjai már megvannak, a rendszert most egy szinttel magasabbra emelik.

„A bankok már meglévő ügyfeleinél eddig is lehetőség volt a digitális azonosítására, a digitális ügyintézésére. Ennek kiterjesztése viszont emberi erőforrásban plusz terhet ró majd a pénzintézetekre, és nem kizárt, hogy ezt az ügyfelekkel fizettetik ki” – zárta szavait Gadanecz Zoltán.

Biztosítók