Nagy tőkebefektetést kapott a jövő közlekedését fejlesztő cég

Nagy tőkebefektetést kapott a jövő közlekedését fejlesztő cég

A járműkommunikációval foglalkozó magyar alapítású Commsignia Kft. 11 millió dollár (3,2 milliárd forint) tőkebefektetést kapott európai és amerikai kockázatitőke-befektetőktől - közölte a társaság az MTI-vel.

A tőkebefektetést a Karma Ventures és a Samsung Catalyst Fund vezetésével a Partech, az Inventure, a Credo Ventures és a magyarországi Day One Capital hajtotta végre. A tőkebefektetésből elsősorban fejlesztői bázisuk növekedését finanszírozzák, több mint 100 új, magas hozzáadott értékű munkahely létrehozását tervezik - közölte a Commsignia.

Az 50 munkavállalót foglalkoztató magyar cég fő profilja a járművek és az azokat körülvevő infrastruktúra közötti kommunikációt lehetővé tevő szoftveres és hardveres megoldások, melyeket elsősorban okosváros projektekhez és autóipari felhasználásra fejlesztenek. Jelentős kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységet végeznek, a cég számos konzorciumnak tagja, a szabványosítási folyamat aktív résztvevője - írták közleményükben. Megemlítik, hogy vezető autógyártókkal és autóipari beszállítókkal dolgoznak együtt, de a cég megoldása szolgáltatja például egy önvezető busz számára a közlekedési információt Las Vegasban az okosváros fejlesztésnél, mely alapján a fedélzeti rendszer döntéseket tud hozni.

A befektetést növekedési terveik megvalósítására fogják felhasználni. Kovács József, a Commsignia vezérigazgatója büszke arra, hogy a fejlesztői csapatuk világszinten az egyik legjobbnak számít a V2X (járműkommunikációs) piacon. Erre a tudásra és tapasztalatra alapozva bővítik erőforrásaikat, szakembergárdájukat.

A V2X technológiával lehetővé válik, hogy az autók fizikai látótávolságukat jóval kiterjesszék, és azonnal értesüljenek a környezetükben zajló, a pályájukat befolyásoló eseményekről azáltal, hogy akár az infrastruktúra, vagy egy másik jármű érzékeli azokat. A közlekedés kooperatívvá tételével a szereplők jóval több információhoz jutnak, így elkerülhetővé válik például egy piros lámpa figyelmen kívül hagyásából kialakuló baleset, biztonságosabbá válhatnak akár a vasúti kereszteződések is .

A cég már két korábbi befektetési körön van túl, az első befektetés a PBG és a Traction Tribe nevéhez fűződik, őket olyan befektetők követték, mint a Day One Capital, a Credo Ventures, a Power Angels és a Hana Investments - tájékoztatott a Commsignia.

A cég az elmúlt években folyamatosan növelte bevételeit, a 2018-as évet 314 millió forintos bevétellel zárta, mely 34 százalékkal több, mint a megelőző évben. A 2012-ben alapított Commsignia a járműkommunikációs (V2X) piac globális szereplője.

Saját szoftver- és hardvertermékei az autók és az infrastruktúra közötti információcserét megvalósítva lehetővé teszik, hogy a járművek jóval több információval rendelkezzenek a közvetlen környezetükről, felhasználva több forrásból - a jelzőlámpák, közlekedési kamerák, többi jármű szenzorai - érkező adatokat. A cég aktív szerepet vállal az iparág szabványosítási erőfeszítésben, 17 szakmai konzorciumnak tagja, és számos K+F projektben vesz részt. A cég jelenleg 50 főt foglalkoztat, döntéshozatali és fejlesztési központja Budapesten van - írta az MTI.

Fotó: Pexels

Biztosítók