Március végén 2000 milliárd volt életbiztosításokban

A háztartások pénzügyi eszközei március végén megközelítették az 55 ezer milliárd forintot, vagyis nagyjából megduplázta a különböző pénzügyi eszközökben tartott megtakarításait a magyar lakosság – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikáiból. Kiugró növekedést az egyes megtakarítási formák közül az állampapírok könyvelhettek el, miközben évek óta most fordult elő először, hogy csökkent a lakosság készpénzállománya.

Ami a megtakarítások szerkezetét illeti, nagy változások nem történtek az első negyedévben: továbbra is a bankbetétek – azon belül is a folyószámla betétek – az állampapírok és a készpénz számítanak a legfontosabb pénzügyi eszköznek, melyek március végén az összes pénzügyi eszköz 37%-át tették ki.

Csökken az életbiztosítások jelentősége a lakossági megtakarításokban

Az életbiztosításokban lévő lakossági vagyon, vagyis az életbiztosítási díjtartalékok évek óta emelkednek, az idei első negyedévben meghaladták a 2000 milliárd forintot. Ennek ellenére a lakosság bruttó pénzügyi vagyonának mind kisebb részét alkotják az életbiztosítások, március végén 3,6%-ot, amely a válság előtt még az 5,7 százalékot is megközelítette.

Fotó: Pexels

Biztosítók