Majdnem másfélszer ugrott az építőipari tejesítmény

Majdnem másfélszer ugrott az építőipari tejesítmény

A lakásépítési kedv tartósnak látszik: az év első négy hónapjában több mint 20 százalékkal nőtt a kiadott engedélyek száma.

Továbbra is jó erőben van az építőipar: az év első négy hónapjában az ágazat 45,8 százalékos növekedést ért el az előző év azonos időszakához képest. Ebben az időszakban a lakásépítéseket magában foglaló épületépítési alágazatban 40,2 százalékos volt a növekedés, az infrastrukturális beruházásokat lefedő egyéb építmények esetében pedig 56,6 százalékos volt a többlet az első négy hónapban. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a lakásépítések és az építőipar építőipar kulcsszerepet játszik a gazdasági növekedésben. Ez egymásra ható folyamat, ami fordítva is igaz: a GDP-növekedése ugyanis a lakáspiac és az építőipar fejlődését is segíti.

Az építőipar kimagasló teljesítménye jól látható a magyar és az európai GDP-adatokból is. Az első negyedévben elért, kimagasló magyarországi 5,3 százalékos GDP-növekedéshez az építőipar 1,2 százalékponttal járult hozzá, erre pedig évek óta nem volt példa. Ehhez képest az eurózóna teljes GDP-je az idei első negyedévben éves szinten 1,2 százalékkal növekedett. Németországban a növekedés mindössze 0,7 százalékos, Franciaországban pedig 1,2 százalékos volt. “A magyar építőipar és az eurózóna GDP-növekedése egy az egyben nem hasonlítható össze, de a számok azt mutatják, hogy az építőipar jó teljesítménye nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedése az EU-s átlagot meghaladja” - fogalmazott Balogh László. 

Az építőipar várhatóan a következő időszakban is jól szerepel, részben azért, mert továbbra is fokozott lakásépítési kedv jellemzi a piacot. Január és április vége között éves szinten 21 százalékkal nőtt a kiadott lakásépítési engedélyek száma. A családi házaknál 22 százalékos volt a bővülés, a legalább kétlakásos épületekben lévő lakásokra pedig 17 százalékkal több engedélyt adtak ki a hatóságok. Az épületépítési alágazatban az új szerződések állománya idén áprilisban 19 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, április végén az épületépítésekre vonatkozó rendelésállomány pedig több mint 50 százalékkal nagyobb volt a tavalyinál. Igaz, az egyéb épületeknél mind az új szerződéseknél, mind a hó végi rendelésállománynál csökkenés látható. 

Az ingatlan.com szakértője úgy látja, ha az építőipar kiemelkedő teljesítménye tovább folytatódik, akkor a magyar gazdaság továbbra is fontos muníciót kaphat ahhoz, hogy a hazai gazdasági növekedés rövid és középtávon meghaladja az Európai Uniós átlagot.

Fotó: Pexels

Biztosítók