Karbantartási tippek a nem használt járművekhez

Karbantartási tippek a nem használt járművekhez

Az autó karbantartására nem csak akkor kell ügyelni, mikor rendszeresen használjuk őket, hanem akkor is, mikor épp hosszabb ideig állnak. Íme néhány tipp, amivel közlekedésre alkalmas állapotban tarthatod járművedet hosszabb használatlanságot követően is.

Ahogy minden más gép esetében, az autóknál is igaz, hogy a mechanikus alkatrészek rendszeres mozgást igényelnek. Most, hogy sokan nem használják autóikat, érdemes az alábbi karbantartási tippeket elvégezni.

  • Ne húzd be a kéziféket: hosszú parkolásnál a behúzott kézifék miatt beragadhat a hátsó fékdob és fékpofa, így nem tud elindulni az autó. Legjobb, ha téglával tartod az autót a helyén, vagy sebességben vagy P módban hagyod az autót.
  • Akkumulátor gondozása: ha hosszú ideig nem tervezed használni az autót, legjobb, ha lekötöd a csatlakozóvezetékeket, megakadályozva a gyors lemerülését. Elég lehet az is, ha 3-4 naponta beindítod az autót, és legalább 2 percig járni hagyod, hogy a motorolaj megkenje a mozgó alkatrészeket és az akkumulátor se merüljön le.
  • Legalább enyhén mozgasd meg az autót: nem tesz jót a gumiabroncsnak, ha sokáig egy ponton érintkezik a talajjal. Beindításnál ezért legalább egy kicsit mozgasd be az autót előre-hátra, hogy megváltozzon a súlyeloszlás az abroncson. Ezzel a fékeket is bejáratod.
  • Ellenőrizd időnként az abroncsokat: sérült abroncs csak lassan enged le, a felni azonban ilyenkor deformálhatja a gumiabroncsot.
  • Mozgasd át a kormánykereket ütközésig: ha egy autót hosszabb ideig nem használnak, a kormányszerkezet alkatrészei elakadhatnak, különösen az idősebb autókban. Miután az autót lassan bemozgattad, óvatosan forgasd el a kormánykereket mindkét irányba ütközésig.
  • Tekerd le az ablakokat: Az elektromos ablakemelők is elakadhatnak az idősebb autókban hosszabb használatlanság esetén. Érdemes ezért minden alkalommal, mikor beindítjuk az autót, húzzuk le és fel néhányszor az összes ablakot.
  • Töltsd fel a tankot: érdemes feltölteni az üzemanyagtartályt és adalékanyagot is használni, ami meggátolja a nedvesség kicsapódását, így a karburátor dugulását, az üzemanyag ellátó rendszer eltömődését. Természetesen ellenőrizni kell azt is, hogy a töltősapka és a fedél megfelelően záródnak-e.
  • Külső védelem: ha szabadban parkolsz, az a fényezésnek, a guminak, a műanyag alkatrészeknek, de az UV-sugárzás a kárpitnak sem tesz jót. Ha nem tudsz fedett helyen parkolni, legalább próbálj árnyékos helyre állni, esetleg takaróponyvát használni.
  • Belső tér tisztítása: szedjünk ki minden szemetet, vizes szőnyeget, hogy ne legyen kellemetlen szag az autóban

Biztosítók