Június a hozamok hónapja volt a befektetési alapok piacán

Június a hozamok hónapja volt a befektetési alapok piacán

Júniusban 1,5%-kal, azaz 94 milliárd forinttal növekedett a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti, a mind a fejlett, mind a fejlődő piacokon emelkedést figyelhettünk meg. Ezzel szemben a magyar börze stagnált a hónap folyamán. A devizapiacon mind a dollárral, mind az euróval szemben gyengült a forint - olvasható a A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) közleményében.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője mindössze 0,6 milliárd forintot mutat. A kategóriák többségénél tőkebeáramlást figyelhetünk meg, kiemelkednek a részvényalapok. A tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 1,5%-kal növekedett júniusban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 6.214 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

pénzpiaci alapok esetében közel három milliárdos tőkebeáramlást tapasztalhattunk. A hozamoknak és a friss tőkének köszönhetően, mindez 6%-os vagyonnövekedést eredményezett.(Nyilvánvalóan ez a kategória méretével is összefüggésben van.)

kötvényalapoknál ezúttal tőkekiáramlást tapasztalhattuk. ami megközelítette a 9 milliárd forintot.  Mindhárom alkategória esetében kiáramlás volt. A rövid futamidejű kötvényalapoknál közel 7,5 Mrd Ft; a hosszú futamidejű kötvényalapoknál mindössze 0,3 milliárd forint. A szabad futamidejű kötvényalapok esetében 1,2 milliárd forint. A hozamoknak köszönhetően a kötvényalapok vagyona így is 0,6 százalékkal tudott növekedni.

vegyes alapoknál tőkebeáramlás volt, amelynek nagysága csaknem 10,5 milliárd forint. Egyébiránt mindhárom alkategória esetében egyöntetűen tőkebeáramlást láthattunk. A kedvezően alakuló hozamoknak tovább segítették a növekedést, így a vegyes alapok vagyona összeségében 2,8%-kal nőtt a hónap során.

részvényalapoknál tőkebeáramlást figyelhettünk meg (12,6 Mrd), továbbá az árfolyamok erősödésé miatt a hozamok is kedvezően alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona 6,5%-kal nőtt. A hónapban tehát mind a tőkebeáramlást, mind a növekedést tekintve a részvényalapok a nyertesek.

tőkevédett alapok esetében a tőkekivonás mértéke mínusz 5,7 milliárd forint, ami gyakorlatilag három lejárt alap számlájára írható. A vagyon nagysága 5,1%-kal lett kevesebb.

Az abszolút hozamú alapok esetében a hónap során tőkebeáramlást láthattunk, aminek nagysága 3,2 milliárd forint. A hozamok tovább gyarapították a vagyont, így a kategória esetében 2,9%-os növekedést tapasztalhattunk.

származtatott alapok esetében ebben a hónapban 4,3 milliárdnyi tőkekiáramlás volt tapasztalható, ami két lejárt alap megszűnésével magyarázható. A hozamok azonban kedvezően alakultak, így a vagyon mindössze 0,1%-kal csökkent.

Az ingatlanalapok esetében három hónap után ismét tőkebeáramlást láthattunk 6,3 milliárdos értékben. A hozamok sem maradtak el, így a tőkeáramlás és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 1,4%-kal nőtt.

Az árupiaci alapoknál 1,5 milliárdos tőkebeáramlást figyelhettünk meg, s bár a hozamok nem segítették a növekedést, a vagyonváltozás így is + 1,4% os lett a hónap folyamán.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban jelentősebb tőkekivonás volt tapasztalható (17 mrd), amit a hozamok csak kisebb részben tudtak korrigálni, így a vagyon 2,6%-kal csökkent a hónap során.

Biztosítók