Ingatlanpiac: sokan az áresést várják

Ingatlanpiac: sokan az áresést várják

A koronavírus-járvány kezdetén az ingatlanpiacon is behúzták a kéziféket a befektetők, de a korlátozások enyhítése óta kezd visszaerősödni a vásárlási kedv. A legnagyobb áresés a szűk belvárosban tapasztalható, ahol a korábbi egymilliós négyzetméterárak mára sok esetben 700-800 ezer forint körül alakulnak. Virág Gergő az Imperial Holdingtól arról beszélt, akár két évbe is telhet, mire a válság után az ingatlanárak visszakorrigálnak, de arra sincs garancia, hogy ez meg fog történni.

Ahogy a koronavírus megjelent Magyarországon, egyfajta pánikhelyzet uralkodott el a befektetők körében az ingatlanpiacon. Mindez azt eredményezte, hogy két hónapig meredeken esett az adásvételi szerződések száma, de ahogy elkezdtünk kifelé jönni a járványból, az érdeklődés ismét felerősödött.

Virág Gergő, az Imperial Holding szakértője szerint az emberek biztos befektetésnek érzik az ingatlanokat, ezért abba mentik a pénzüket a krízis időszakában. Trendszerű jelenség ugyanakkor, hogy a legtöbben áresésre várnak.

„Sokan inkább év végén terveznek ingatlant vásárolni, mert arra számít, hogy az árak tovább fognak zuhanni. A piac bizonyos szegmenseiben ez reális is. Budapest belső kerületeiben, ahol a turizmus eltűnése miatt számtalan Airbnb-s lakás maradt kihasználatlanul, már érződik egy csökkenés, ami a 15-20 százalékot is elérheti. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a korábban egymillió forintos négyzetméterárak sok esetben 700-800 ezer forintra mérséklődtek. Akár két évbe is telhet, mire az ingatlanárak visszakorrigálnak, de nem is biztos, hogy ez bekövetkezik” – magyarázta a szakember.

Megjegyezte, a belvárosi ingatlanok már eddig is túl voltak árazva, és egy visszaesés már 2020 elején elkezdődött, ezt a folyamatot a járvány gyorsította fel. Virág Gergő felhívta rá a figyelmet, várhatóan a vendéglátóipart kiszolgáló ingatlanok értéke és bérbeadási díja mindennél nagyobbat esik majd.

„Jelentős az érdeklődés a belvárostól távolabb eső újépítésű ingatlanjainkra. A kialakult helyzetben sokan kénytelenek nagyobb lakásból kisebbe költözni, vannak, akik csupán elvágyódnak a belső kerületekből, és olyanokkal is találkoztunk, akik egy esetleges második karanténra számítanak, és nem szeretnének zsúfolt helyen élni” – magyarázta az Imperial Holding szakértője.

Biztosítók