Így alakultak februárban a háztartások hitelkamatai

Így alakultak februárban a háztartások hitelkamatai

2019. februárban a háztartások által újonnan felvett lakáscélú és személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója csökkent. Az új szerződések szezonálisan igazított értéke a lakáscélú és személyi hitelek esetében növekedett az előző hónaphoz képest. A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelek esetében az 1 milló euro érték feletti kategóriában a kamatlábak emelkedése volt megfigyelhető – derül ki az MNB közleményéből.

A februárban kötött új lakáscélú hitelek kamatfixálásának átlagos hossza 106 hónap volt, míg csak az éven túl rögzített kamatozású hiteleket vizsgálva 109 hónap volt. Az új szerződések szezonálisan igazított értéke a lakáscélú- és személyi hitelek esetében növekedett januárhoz képest. Az új lakáscélú hitelszerződések döntő többségét éven túli kamatfixálás mellett kötötték a háztartások a hitelintézetekkel.

A háztartások forint és eurobetéteinek átlagos kamatlába csökkent. Az új szerződések szezonálisan igazított értéke a forint és eurobetétek esetében is emelkedett.

Forrás: MNB

A nem pénzügyi vállalatok 1 millió euro érték alatti forinthiteleinek átlagos kamatlába esetében csökkenés volt tapasztalható, míg az eurohitelek esetében enyhe emelkedés volt jellemző. Az 1 millió euro érték feletti kategóriában a forinthitelek kamatlába esetén nagyobb mértékű, nagyrészt összetétel hatásból eredő növekedés, míg az eurohitelek kamatlába esetén mérsékeltebb emelkedés volt megfigyelhető.

A nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek szezonálisan igazított új szerződéses értéke az 1 millió euro érték alatti kategóriában kismértékben, míg az 1 millió euro érték feletti kategóriában jelentősen növekedett az előző hónaphoz képest. Az eurohitelek esetében az 1 millió euro érték alatti kategóriában kisebb emelkedés, míg az 1 millió euro érték feletti kategóriában nagyobb mértékű visszaesést figyelhettünk meg.

A nem pénzügyi vállalatok forintbetéteinek átlagos kamatlába nem változott, míg az eurobetéteké enyhén csökkent. A nem pénzügyi vállalatok forint- és eurobetéteinek szezonálisan igazított új szerződéses értéke jelentősen emelkedett.

Címlapfotó: Pexels

Biztosítók