Hamarosan indul az azonnali fizetési rendszer: érdemes mielőbb lépni!

Hamarosan indul az azonnali fizetési rendszer: érdemes mielőbb lépni!

A jövő héttől az eddiginél gyorsabban lehet pénzt utalni: a 10 millió alatti utalásokat 5 másodpercen belül kézbesíti az azonnali fizetési rendszer. Aki így szeretne pénzhez jutni, annak érdemes mielőbb lépnie.

Napokon belül - március 2-án - elindul az azonnali fizetési rendszer, amely öt másodpercen belül célba viszi a 10 millió alatti lakossági utalásokat.

“A bankrendszerben feladott utalások nagy részét teszik ki az egyedi utalások, napi átlagban több százezer tranzakcióról van szó, ezek gyorsulnak majd fel március 2-tól” - mondta Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője. 

Bankszámla helyett mobilszám vagy e-mail cím

Amellett, hogy sebességet váltanak a szóban forgó átutalások, jóval egyszerűbben lehet majd utalni az új rendszerben, amelynek lényeges eleme az úgynevezett másodlagos azonosító

“Eddig egy sima átutaláskor meg kellett adni a másik személy bankszámlaszámát, ezt pedig nem mindenki tudja fejből. A másodlagos azonosító bevezetése a gyakorlatban azt jelenti, hogy akinek megy az utalás, annak a mobilszámát vagy e-mail címét, vagy adószámát elég lesz megadni, nem kell feltétlenül tudni a bankszámlaszámát” - emelte ki Trencsán Erika. Fontos, hogy meg lehet adni több azonosítót, tehát a mobilszámot, az e-mail címet és az adószámot is. Ugyanakkor ezek csak egy bankszámlaszámhoz tartozhatnak. 

Érdemes minél hamarabb megadni az adatokat

Ahhoz, hogy valaki “mobilszámra” vagy “e-mail címre” tudjon utalni március 2-tól, szükség van arra, hogy a banknál regisztrálva legyenek ezen az adatok. Vagyis akinek megy a pénz, az regisztrálja az azonosítókat a számlavezető bankjánál. 

“Érdemes mielőbb megadni a bankunknak a másodlagos azonosítót vagy azonosítókat. Az azonnali fizetési rendszerben történő utalásokért nem számlázhatnak magasabb díjat a bankok, ugyanakkor van olyan bank, amely a másodlagos azonosító regisztrációjáért pénzt kér majd a jövőben. Most még ingyenesen megteszi, de jövőre már 2000 forintot kér majd érte a februárban közzétett díjtáblázat szerint” - emelte ki Trencsán Erika. 

Biztosítók