Ezekben a szakmákban ugrott meg a tevékenységüket szüneteltető egyéni vállalkozók száma

A koronavírus-járvány miatti intézkedések hazai gazdasági következményei azonnal és közvetlenül érintettek számos személyes szolgáltatást nyújtó egyéni vállalkozót. 2020 márciusának második felében már jelentősen nőtt azoknak a száma, akik felfüggesztették tevékenységüket, április 1-jére pedig hatalmas ugrás következett be. A legtöbb szüneteltetés a fodrászat, szépségápolás területén fordul elő, arányaiban viszont leginkább a járművezető-oktatókat érintette - derül ki a KSH jelentéséből.

A KSH-nak az egyéni vállalkozások nyilvántartásával összekötött gazdasági szervezetek regiszterében napi szinten nyomon követhető, hogy hány vállalkozó döntött tevékenységének szüneteltetése mellett. Vannak olyan tevékenységek, amelyek profitálnak a mostani időszakból (pl. futárszolgáltatás), ugyanakkor sok esetben az azonnali kereslet-visszaesés volt a jellemző (pl. fodrászok, kozmetikusok).

Az adatokat más hónapokkal összevetve látványossá válik a mostani időszak kiugró értéke. Január 1. és május 1. között több mint ötszörösére nőtt a szüneteltetők száma az előző év azonos időszakához képest, idén ugyanis összességében 61 ezren, ezen belül március 1. óta 49 ezren döntöttek a szüneteltetés mellett.

Leginkább a személyes kontaktust igénylő szolgáltatásokat érintette a járvány

A veszélyhelyzet a különböző tevékenységeket végzőket eltérően érinti. Számos területen a vállalkozók digitálisan folytatni tudják munkájukat (pl. nyelvoktatás), viszont a személyes kontaktust igénylő szolgáltatások esetében látszik, hogy az egyéni vállalkozók közül többen felfüggesztették a tevékenységüket.

A legtöbb szüneteltetés a fodrászat, szépségápolás területén fordul elő, arányaiban viszont leginkább a járművezető-oktatókat érintette.

Azzal, hogy az egyéni vállalkozók a szüneteltetés mellett döntenek, egy pozitív várakozást is kifejeznek arra vonatkozóan, hogy megfelelő piaci-működési környezet esetén folytatják a tevékenységüket.

Biztosítók