Elhalasztja az osztalékfizetést az AVIVA

Elhalasztja az osztalékfizetést az AVIVA

A brit AVIVA biztosító bejelentette, hogy igazgatótanácsa úgy döntött, visszavonja a 2019. évi eredmény alapján javasolt osztalékfizetési javaslatát a rendes részvényeseknek, ami 2020 júniusában lett volna esedékes.

A közlemény szerint az igazgatóság elismeri az osztalékfizetés fontosságát a rendes részvényesek számára, ezért 2020 negyedik negyedévében megvizsgálják a kifizetés lehetőségét.

A most meghozott döntésre a koronavírus okozta járvány rendkívül bizonytalan és káros gazdasági hatásai miatt került sor. Emellett a szabályozó hatóságok, így az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság és az AVIVA leányvállalatokat felügyelő nemzeti hatóságok is nyilvánosan felszólították a biztosítókat, hogy korlátozzák az részvényeseknek történő kifizetéseket.

Az AXA egyelőre csak a közgyűlését halasztotta el

A francia AXA biztosítócsoport is bejelentette, hogy igazgatósága mérlegeli az EIOPA április 2-án kiadott nyilatkozatában megfogalmazott ajánlásokat. Részvényesi közgyűlését április 30-ról, június 30-ra halasztja, hogy ez idő alatt megbeszéléseket folytathassanak az európai, a francia és más országok szabályozó hatóságaival.

Az AXA a világjárvány kitörése óta két kihívásnak igyekszik megfelelni: az egészségügyi és a társadalmi vészhelyzetnek. Előbbi az alkalmazottai és ügyfelei egészségének megőrzését, utóbbi a társadalom szempontjából nélkülözhetetlen üzletmenete folytonosságának biztosítását jelenti. A biztosító kijelentette, hogy a válságnak nem lesz hatása a foglalkoztatotti létszámára és a javadalmazásra, és Franciaországban az adófizetését sem fogja elhalasztani.

Sőt, több országban, így Franciaországban is biztosítani fogja a vállalkozásokat késedelmes díjfizetés estén is, egészen a kijárási korlátozások feloldásáig, beszállítóinak pedig késlekedés nélkül fizetni fog, hogy segítse likviditásuk fenntartását.

A vírus elleni küzdelem frontvonalában lévő egészségügyi szakemberek számára az AXA 2 millió maszkot fog biztosítani, továbbá 27 millió euróval járul hozzá a francia biztosítók szövetsége (Federation Francaise de l'Assurance) által felállított szolidaritási alaphoz – közölte a társaság.

Mint ismeretes, az Európai Biztosítás- Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) 2020. április 2-án elvárásokat fogalmazott meg közleményében az uniós (viszont)biztosítók számára, hogy ideiglenesen függesszék fel a részvényesek díjazását célzó diszkrecionális osztalékfizetéseket és részvény-visszavásárlásokat. Az EIOPA szerint e korlátozások akkor vizsgálhatók majd felül, ha a koronavírus-járvány pénzügyi és gazdasági hatásai egyértelművé válnak. Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa által 2020. március 19-én elfogadott átfogó intézkedéscsomagja keretében pedig a hazai hitelintézeti piac szereplőit szintén felszólította arra: idén szeptemberig ne történjen osztalékjóváhagyás- vagy kifizetés részükről.

Biztosítók