Életveszélyes figyelmetlenség a magyar sztrádákon: ezt tedd, ha valaki szembe jön

Életveszélyes figyelmetlenség a magyar sztrádákon: ezt tedd, ha valaki szembe jön

Szinte hetente látni olyan videókat, amelyekben autósok a forgalommal szemben haladva közlekednek a magyar autópályákon. Nem kell részletezni, hogy ez mennyire veszélyes... Mutatjuk, mit kell tenned egy ilyen szituációban, hogy elkerüld a súlyos balesetet! A törvény szerint akár börtön is járhat azért, ha valaki rossz irányban hajt fel a sztrádára.

Sajnos manapság elég gyakran fordul elő, hogy valaki forgalommal szemben hajt fel egy autópályára, legutóbb pont pár napja történt, hogy egy férfi éjjel a rossz oldalon hajtott fel az M7-esre Zala megyében. Végig a belső sávban haladt, és végül egy szabályosan közlekedő busszal ütközött össze - a sofőrön kívül senkinek nem lett komoly baja, őt súlyos sérülésekkel vitték kórházba. Mint kiderült, a vezető ittas volt.

De nem csak éjjel, és nem csak részegen fordulhatnak elő ilyen esetek: bár több, rikító tábla is figyelmeztet rá, hogy tilos arra menni, a videómegosztókon gyakorta bukkannak fel forgalommal szemben haladókról készített felvételek... Legutóbb a Budapesti Autósok Közösségének küldött ilyet az egyik olvasójuk, mint írta, olyan gyorsan történt minden, hogy először fel sem fogta, mi történik.

Az M0-son szemben a forgalommal közlekedett az autó (Maglód-Auchan lehajtó környéke). Először nem is fogtam fel, de éreztem, hogy valami nem stimmel... Csak amikor a maglódi lehajtónál lementem, akkor eszméltem rá (éjszaki műszak után mentem haza)

- írta a videó készítője. A múlt vasárnap készült belső kamerás felvételen pedig látszik, hogy a szürke kocsi fényes nappal közlekedik a pálya rossz oldalán, nem is olyan kis sebességgel. Az eset végkimeneteléről nem tudni, így vélhetően senkinek sem esett baja.

Mondanunk sem kell, mennyire veszélyes a rossz oldalon felhajtani az autópályára. Az ilyen esetek a német autóklub statisztikái szerint nyáron, különösképpen hétvégén igencsak megszaporodnak. Az ADAC szerint a forgalommal szembe közlekedők jelentős hányada férfi. Jellemzően pedig 22 óra és hajnali 5 között történnek az ilyen esetek - tehát a sötétség zavarja össze a sofőröket.

Így kerüld el a bajt

Az ADAC ajánlásokat is megfogalmazott arra az esetre, ha szembejövő ámokfutókkal találkoznál a pályán. Ha még nem haladt el melletted, csak a rádióban, vagy a navigációból értesültél arról, hogy valaki szembe hajt a pályán, amin te is közlekedsz, akkor a következőket kell tenned:

  • Lassíts le, ne kockáztass egy nagysebességű frontális ütközést.

  • Maradj a jobb sávban, semmi esetre se előzz!

  • Kapcsold fel a lámpákat, fényszórókat. Így megvan az esélye, hogy észrevesz az eltévedt sofőr, és legalább kikerül.

  • Tarts jókora távolságot az előtted haladótól.

  • A következő lehetőségnél állj be egy kútra, pihenőbe, és várd ki a dolog végét, gyűjts információkat a többiektől.

A németek nemcsak a vétlen autósokat látták el tanácsokkal, hiszen bárkinél beüthet egy figyelmetlenség, és akkor az út rossz oldalán találjuk magunkat. Amennyiben egyszer te hajtanál fel a rossz oldalon a pályára, és észreveszed, a következőket kell tenned:

  • Semmi esetre se próbálj megfordulni! Nem kell részletezni, mennyire veszélyes manőver ez az autópályán.

  • Kapcsold fel az összes lámpádat, az elakadásjelzőt, hogy a többi autós észrevegyen.

  • Állj meg a leges legelső leállósávon, és hívd a 112-t, várd meg a segítséget.

Börtön is járhat érte

Ha valaki a forgalommal szemben halad, nem ússza meg büntetlenül a dolgot - legalábbis, ha elkapják. A Btk. 234-es, vonatkozó paragrafusa szerint közúti veszélyeztetést követ el, aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton más vagy mások életét, testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki.

Az alap büntetési tétel háromévig terjedő szabadságvesztés, és ekkor még nem is okozott semmilyen balesetet, csak szembe hajtott a sofőr a forgalommal. Bár itt a helyzettől függően akár felfüggesztettel, vagy pénzbírsággal is megúszhatja az illető.

Ha könnyebb sérüléssel járó balesetet okoz, akkor 1-5 évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki rá, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést pedig akkor, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget okoz.

Öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés a büntetés, ha az illető halálos balesetet okoz, öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztést szabnak ki abban az esetben, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

És akkor még nem is beszéltünk az olyan minősített esetekről, mint például az ittas, bódult állapot, vagy a jogsi nélküli vezetés.

Fotó: Pixabay

Biztosítók