Egyszerű, olcsó, biztonságos lesz az új nyugdíjtermék

Egyszerű, olcsó, biztonságos lesz az új nyugdíjtermék

Az új stabil inflációs környezetben új stratégia kell a lakossági állampapír-forgalmazásban – mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója a Világgazdaságnak.

Új korszakhoz érkezett a lakossági állampapír piac – mondta Barcza György. Az első szakaszban könnyű dolga volt az ÁKK-nak, hiszen a banki betéti kamatok 6 százalékról nullára olvadtak. Ezután, 2015 környékén magas kamatozású papírokkal tudta fenntartani a keresletet – ez volt az infláció plusz 3-4 százalékos ajánlatok piaca. A harmadik szakaszban az infláció esését is e prémiumnak köszönhetően tudta a piac túlélni. Most új helyzethez kell alkalmazkodni: stabil inflációs környezetben, amikor ráadásul megindult a lakossági hitelezés, pörög az ingatlanpiac.

Az ingatlanok ára évente átlagosan 10 százalékkal drágul, az állampapírok ilyen hozamot nem tudnak nyújtani, ráadásul az olcsó hitelek nyomán az ügyfelek a megtakarításaikkal kiegészített hitelből lakást vesznek, így kevesebb pénzük marad megtakarításra. Az új kihívásokhoz új stratégiára, új eszközökre és új intézkedésekre van szükség. A lakáspiac lehűlésével viszont ez a pénz helyet fog keresni magának. Ekkor kell nekünk résen lenni, és bevonzani amennyit csak lehet.

Az öngondoskodási államkötvényről Barcza elárulta, hogy a cél az, hogy az embereket hosszú, akár több évtizedes megtakarításra késztesse. Ehhez magasabb hozamra van szükség, mint az ötéves prémium-állampapíré, de kisebb, mint a Babakötvény 3 százalékos prémiuma. A működéséről elmondta: aki jegyez, onnan kezdve mindig ugyanabba az állampapír-sorozatba fekteti majd a pénzét, amely 65 éves korában fut majd ki. Bármikor, bármekkora összeget befektethet, akár rendszeresen, akár esetenként, a kamat automatikusan újrabefektetésre kerül. Az államkincstárnál kell egy számlát nyitni, amely ingyen adja a szolgáltatást. Ennél olcsóbb, biztonságosabb, egyszerűbb nyugdíjtermék nem lesz – hangsúlyozta Barcza.

Fotó: Pexels

Biztosítók