Egyes országokban ötszörösére nőtt a kiberbiztonsági támadások száma a járvány alatt

Egyes országokban ötszörösére nőtt a kiberbiztonsági támadások száma a járvány alatt

A koronavírus-járvány már lecsengőben van, azonban továbbra is sokan dolgoznak otthonról. Ebben a helyzetben jelentősen megnőhet a kiberbiztonsági események száma, a hackerek, a csalók és a kéretlen leveleket küldők igyekeznek kihasználni a biztonsági réseket, és megpróbálnak értékes információkat eltulajdonítani. Az Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) szakértői válaszképpen olyan intézkedésekre hívják fel a figyelmet, amelyek segítségével a munkavállalók hatékonyabban vehetik fel a harcot a kiberbiztonsági kihívások ellen.

A koronavírus következtében megváltoztak, illetve a járványt követően átalakultak az emberek mindennapos munkavégzési és kapcsolattartási szokásai, így számos vállalatnál kellett bővíteni a távmunka-kapacitást, ráadásul igen rövid idő alatt. Bizonyos esetekben enyhítették vagy felfüggesztették az informatikai biztonsági előírások alkalmazását, hogy minél több munkavállaló férhessen hozzá könnyen és gyorsan az operációs rendszerekhez és szoftverekhez, ez a lépés azonban megnövelte a vállalaton belüli kiberbiztonsági kockázatokat.

A lazább biztonság következményeképp a kiberbűnözők és a hackerek könnyebben juthatnak be a korábban hatékonyan védett vállalati rendszerekbe, ezzel adatvédelmi incidenseket, zsarolási célú kiberbiztonsági támadásokat, és az informatikai rendszerek leállását okozva. A vállalati hálózathoz virtuális magánhálózaton (VPN) keresztül csatlakozó, otthonról dolgozó munkavállalók kívánatos célpontjai a kiberbűnözőknek, ezt az elmúlt időszak eseményei is megerősítik.

A koronavírussal kapcsolatos, kártékony hivatkozásokat vagy csatolmányokat tartalmazó adathalász e-mailek vagy WhatsApp-üzenetek 2020 januárjában kezdtek el keringeni, és azóta a számuk csak emelkedik. Az Európai Bizottság szerint a kiberbűncselekmények száma nőtt az EU-ban a járvány kezdete óta, míg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég olyan gyanús e-mail-üzenetekre hívta fel a figyelmet, amelyek a COVID-19 okozta helyzetet kihasználva[1] pénzt és bizalmas információkat próbálnak kicsalni az emberektől. Egyes országokban a megkísérelt kiberbiztonsági támadások száma ötszörösére nőtt február közepe és március közepe között.

Az AGCS egy tippeket és intézkedéseket tartalmazó listát állított, amelyet érdemes betartani az internetes támadások elleni védekezés során. A lista alapját a Német Szövetségi Információbiztonsági Iroda („Bundesamt fur Sicherheit und Informationstechnik”) fő intézkedései, valamint a Charter of Trust – a globális IT-biztonságot segítő vállalatok szövetsége, amelynek az Allianz is tagja – iránymutatásai adják, és minden eszközre, így a munkavállalók által használt vállalati eszközökre is érvényes. Az illetékes helyi szerv ezt kiegészítő, vagy ettől eltérő útmutatásai elsőbbséget élveznek.

Főbb intézkedések az otthoni iroda informatikai biztonsága érdekében
  • Tartsa naprakészen szoftvereit!

Ellenőrizze, hogy az operációs rendszerek és a telepített programok legfrissebb verzióit használja-e! Ha teheti, alkalmazza az automatikus frissítési funkciót – általában ez az alapértelmezett beállítás. Ellenkező esetben minél előbb telepítse a szoftverek, különösen a web böngésző és az operációs rendszer biztonsági frissítéseit.

  • Használjon vírusvédelmet és tűzfalat!

Ellenőrizze, hogy be van-e kapcsolva a vírusvédelem és a tűzfal, de ne feledje, hogy ezek a beállítások csak más biztonsági eljárások kiegészítő intézkedéseként lehetnek hatásosak, az alkalmazásuk nem helyettesítheti a listában szereplő többi tanács betartását.

  • Hozzon létre különböző felhasználói fiókokat!

A rosszindulatú programok ugyanolyan jogokkal rendelkeznek a számítógépen, mint az a felhasználói fiók, amelyen keresztül bejutottak a számítógépre, ezért csak akkor dolgozzon adminisztrátori jogosultságokkal, ha az feltétlenül szükséges.

  • Legyen óvatos a személyes adatok megosztásakor!

Az online csalók úgy igyekeznek növelni a sikerességüket, hogy testre szabott módon közelítik meg áldozataikat: A bizalom megteremtése érdekében felhasználják a korábban megfigyelt adatokat, például a böngészési szokásokat, vagy a személyneveket. Manapság a személyes adatok pénzt érnek az interneten, a csalók kereskednek velük. Amennyiben lehetséges, nyilvános vezeték nélküli hálózati (WLAN) elérési pontokhoz csatlakozva használja az otthoni hálózathoz csatlakozó VPN-t, máskülönben a titkosítás nélkül továbbított adatokat harmadik felek is láthatják.

További intézkedések az otthoni iroda informatikai biztonsága érdekében:
  • Csak a feltétlenül szükséges eszközöket és információkat vigye haza!

Az információk és az eszközök védelmének legjobb módja, ha egyáltalán nem távolítjuk el őket a vállalati környezetből, így nem veszhetnek el szállítás közben, vagy keverednek el otthon.

  • Használjon naprakész web böngészőket!

Ellenőrizze, hogy nem szükséges-e letiltani egyes komponenseket és beépülő modulokat a böngésző beállításaiban! Jó módszer a biztonságos hozzáféréshez, ha előbb kézzel begépeli a biztonsági szempontból különösen fontos webhelyek - például az online bankja - címét a böngésző címsorába, majd az így megadott címet elmenti könyvjelzőként.

  • Frissítse gyakran jelszavait!

Tartsa titokban a jelszavait és a felhasználóneveit, az esetlegesen kiszivárgott jelszavakat pedig haladéktalanul módosítsa. A különböző alkalmazásokhoz használjon eltérő, felismerhetetlen jelszavakat, és az automatikusan generált jelszavakat az első használat előtt módosítsa. Fontos azonban az is, hogy a jelszó könnyen megjegyezhető legyen. Az általános szabály: minél hosszabb, annál jobb. A jelszó legyen legalább nyolc karakter hosszú, ne legyen szótárban megtalálható szó, és tartalmazzon kis- és nagybetűt, speciális karaktert, és számot is.

  • Kétfaktoros hitelesítés

Ahol lehetőség van kétfaktoros hitelesítésre, használja azt a fiókjához való biztonságosabb hozzáférés érdekében! A jelszókezelő szoftverek használata megkönnyítheti a különböző jelszavak kezelését. Jelszavait soha ne ossza meg másokkal!

  • Védje adatait titkosítással!

Védje bizalmas e-mailjeit titkosítással! Amennyiben nyilvános vezeték nélküli helyi hálózatot (WLAN-t) használ, a vállalata információbiztonsági útmutatásait betartva ügyeljen a vezeték nélküli hálózat titkosítására. A routeren válassza ki a WPA3 titkosítási szabványt, vagy a WPA2-t, ha az előbbi még nem támogatott. Természetesen az illetékes információbiztonsági megbízott (ISO) ennél szigorúbb feltételeket is szabhat, amelyeket mindenképpen tartson be! Válasszon bonyolult, legalább 20 karakterből álló jelszót.

  • Csak megbízható forrásokból töltsön le adatokat!

Legyen óvatos, amikor az internetről tölt le tartalmakat! A programok letöltése előtt győződjön meg a forrás megbízhatóságáról, és amennyiben lehetséges, csak a gyártó weboldaláról töltse le ezeket.

  • Rendszeresen készítsen biztonsági mentést az adatokról!

Amennyiben a számítógép a biztonsági intézkedések ellenére megfertőződik, fontos adatok veszhetnek el. A kár enyhítése érdekében rendszeresen készítsen biztonsági mentést a fájlokról a helyi információbiztonsági megbízott (ISO) útmutatásai szerint.

  • Kapcsolja ki a hanggal vezérelt intelligens eszközöket az otthoni irodában, és a takarja le a webkamerát, amikor nem használja!

A hangvezérelt asszisztensek hallják, amit a szobában mondunk, és továbbítják a szolgáltató felé. Nem garantálható, hogy ezek a hangfelvételek nem kerülnek rossz kezekbe. Ezen kívül ne felejtse el letakarni a számítógép webkameráját, ha éppen nem használja, illetve ügyeljen arra, hogy mit oszt meg a videofunkción keresztül.

  • Ne keverje a személyes és vállalati célú felhasználást!

Egyértelműen különítse el a vállalati és a személyes célú eszközöket és információkat, és ne másoljon át munkával kapcsolatos adatokat a személyes eszközeire, ezzel megelőzheti az információ véletlen kiszivárgását. Ez a gyakorlat pszichológiai szempontból is hatásos, mert segít elkülöníteni a munkaidőt a pihenőidőtől.

  • Mindenki azonosítsa magát az online megbeszéléseken!

A csatlakozáshoz szükséges adatokat megszerző illetéktelen személyek különösen könnyen kapcsolódhatnak nagyobb, sokszereplős online megbeszélésekhez, ezért fontos, hogy a megbeszélésen részt vevő személyek röviden azonosítsák magukat, különösen bizalmas témák megvitatásakor és a prezentációk képernyőn történő megosztásakor.

  • Védje az eszközöket, és jelentkezzen ki, ha már nem használja azokat!

Akkor is zárolja a számítógép és a mobileszköz képernyőjét, ha csak rövid szünetet tart, éppúgy, mint ahogyan azt a munkahelyen tenné, hogy mások ne férhessenek hozzá az eszközön lévő tartalmakhoz. A készülékek védelméhez természetesen az is hozzátartozik, hogy megóvjuk őket az illetéktelen fizikai hozzáférés és a lopás ellen.

  • Tartsa be a bizalmas dokumentumok nyomtatására és kezelésére vonatkozó biztonsági lejárásokat!

Ne tartson az íróasztalán bizalmas nyomtatott anyagokat! Az „illetéktelen hozzáférés” kategóriájába beletartozhat az is, amikor a gyermekei rajzpapírnak használják a munkával kapcsolatos dokumentumokat. Zárja el a bizalmas iratokat egy szekrénybe, amikor éppen nincs rájuk szüksége. A belső használatú és bizalmas dokumentumokat ne dobja a normál szemétkosárba; használjon iratmegsemmisítőt! Ha nem rendelkezik iratmegsemmisítővel, gyűjtse össze ezeket, és ellenőrizze, hogy biztonságosan megsemmisíthetőek-e majd az irodában.

  • Legyen rendkívül óvatos a gyanús e-mailekkel és csatolmányokkal, különösen, ha ismeretlen a feladójuk!

Az otthoni iroda barátságos környezetében különösen ügyelnie kell a gyanús e-mailekre. Szánjon időt az e-mailek alapos ellenőrzésére, mielőtt megnyitná őket.

Biztosítók