Az Opusnak is fáj a CIG zuhanása

Az Opusnak is fáj a CIG zuhanása

Zuhan a CIG Pannónia árfolyama a mai kereskedésben, ami nem jó hír a cégben jelentős részesedéssel rendelkező tulajdonosoknak, például az Opusnak sem. A cég a Konzumtól „örökölte” meg a CIG Pannónia közel 25 százalékos részesedését, ami a Konzum és az Opus július eleji egyesülése óta közel 4 milliárd forintot veszített értékéből. Az Opus számára a biztosítás nem egy stratégiai üzletág, "likvid befektetésként" gondol a CIG Pannóniára, és a CIG közleményét követően jelezte, hogy nem fog tőkét tenni a CIG-be.

Limittel esett a CIG Pannónia árfolyama a mai kereskedésben, miután a társaság közölte, hogy azonnali hatállyal megtiltotta a kezesség és garancia ágazatba tartozó új biztosítási szerződések megkötését a CIG Pannónia biztosítójának a Magyar Nemzeti Bank. A lépés oka, hogy a  CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító (EMABIT) olasz határon átnyúló tevékenységén olyan károkat szenvedett el, ami tőkeemelést tesz szükségessé. Mint kiderült, egy afrikai viszontbiztosító hamis viszontbiztosításokat kötött az EMABIT-tal, és októberben  egy több mint 3 milliárd forintos kezesi biztosításra vonatkozó lehívás is érkezett a társasághoz.

cigpanoniaaaaa

Ez pedig nem jó hír például az Opusnak sem, amely közel 25 százalékos részesedéssel a CIG Pannónia legnagyobb tulajdonosa.

Azt a 23,466 millió darab CIG Pannónia-részvényt, amivel most az Opus rendelkezik, még az Konzumtól „örökölte”, a július elején életbe lépett Konzum-beolvadással került a vállalathoz. A Konzum 2018 májusában (ekkor történt a cégbírósági bejegyzés) egy zártkörű tőkeemelés során jutott a közel 24 millió darab CIG Pannónia-részvényhez.

A biztosítás nem tartozik az Opus négy fontos stratégiai üzletága közé, az Opus többször jelezte, hogy csak likvid befektetésként gondol a CIG Pannónia-részesedésre (ahogy a 4iG vagy az Appeninn-részesedésére), amelynél az alapvető cél az elérhető legnagyobb profit (akár osztalék, akár tranzakció útján). Ez azt sugallja, hogy akár meg is válhat a CIG Pannónia-részvényektől az Opus, legutóbb például a Titász-tranzakció kapcsán nyilatkozott úgy a cég, hogy ha kell, akkor akár a likvid befektetéseiből is finanszírozhatja az áramhálózatot működtető cég felvásárlását (egyébként az Appeninn-részesedése felét azóta már eladta).

A CIG Pannónia-részvénycsomag értéke nagyot esett azóta, hogy a Konzumhoz (majd utána az Opushoz) került. Amikor a Konzum tőkeemelését a CIG Pannóniában 2018 májusában bejegyezte a cégbíróság, még több mint 10 milliárd forintot ért a részesedés, ennek a 23,466 millió darabnak most, a mai árfolyamesés után már csak 4,8 milliárd forint az értéke. Amióta július elején az Opushoz került a részesedés, közel 4 milliárd forinttal csökkent az értéke.

A CIG Pannónia ma reggeli bejelentését követően nem sokkal az Opus azt közölte, hogy nem kíván tőkét emelni a cégben vagy más pénzügyi segítséggel élni a CIG-nél. Az Opus árfolyama kismértékben esik a mai kereskedésben, jelenleg 1,2 százalékos mínuszban áll a papír.

Fotó: Pexels

Biztosítók