Autózás gyerekkel: így kösd le a figyelmüket egy hosszabb úton

Autózás gyerekkel: így kösd le a figyelmüket egy hosszabb úton

A legtöbb szülő egyetért azzal, hogy egy hosszú autóút igazi tortúra tud lenni a hátul ülő gyerekekkel. Nemcsak a hangulatot teheti tönkre a sikítozás, nyűglődés, de akár veszélyes is lehet, ha elvonja a járművezető figyelmét. Íme néhány tipp, amivel leköthetjük a gyerekeket az autóban.

1. Hangoskönyvek

Nagyjából 3 éves kortól a gyerekek már képesek összetettebb történeteket is követni, így a hangoskönyvek nagyszerűen elfoglalják őket szellemileg. A család kedvencét együtt is meg lehet hallgatni, de előkereshetjük régi a discman-t, mp3-lejátszót is, így egyedül is hallgathatják.

2. Álljunk meg gyakran

Válasszunk olyan pihenőállomásokat, amelyek nagy szabad területtel rendelkeznek, hogy jól kifutkározhassák magukat a gyerekek. Próbáljunk gyakran megállni, és kerüljük a cukros ételeket!

3. Autós játékok

A gyerekek szeretik, ha feladatokat kapnak. Játsszunk velük! Választhatnak például egy színt, és aki először lát az adott színből 20 autót, az nyer.

4. Matricás könyvek

A legtöbb gyerek megőrül a matricákért, különösen a kisebbek, mivel ezzel kiélhetik kreativitásukat anélkül, hogy túl ügyesnek kellene lenniük.

5. Kinyomtatott mérföldkövek

Ez ugyan valamivel nagyobb előkészületet igényel, de egy igazán hosszú autós utazásnál megéri a fáradságot. Nyomtassuk ki kép formájában, könnyen olvasható címekkel az út főbb állomásait (hidak, emlékművek, erdők, városok stb.), amit a gyerekek kikereshetnek és beragaszthatnak egy füzetbe, mikor megpillantják, vagy elhaladunk mellettük.

6. Állatok megpillantása

Játszhatjuk azt is velük, hogy állatokra kell figyelniük út közben. Lehet az egy kutya egy másik autóban, tehenek vagy juhok a szántóföldön, nyulak vagy madarak. Még jobb, ha fel is kell írniuk, vagy le kell rajzolniuk az állatot egy füzetbe.

7. Hangos zenehallgatás

Na nem abból a célból, hogy túlharsogja az üvöltést, hanem mert általában a gyerekek is szeretik hangosan hallgatni a zenét.

8. Képernyő

Igen, általában nem jó, ha a gyerek túl sok időt tölt a képernyő előtt, de egy hosszú autóutón nagy segítség lehet egy tablet, amin mesét nézhet, játszhat vagy zenét hallgathat.

Biztosítók