A magyar gazdaság teljesítménye a biztosítási szektor fejlődését is segíti

A magyar gazdaság teljesítménye a biztosítási szektor fejlődését is segíti

Az erős és korszerű biztosítási ágazat fontos szerepet játszik a gazdaság növekedésében, a pénzügyi stabilitás megőrzésében és a családok anyagi biztonságában – jelentette ki Varga Mihály a Magyar Biztosítók Szövetségének nemzetközi konferenciáján.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar gazdaság megfelelő alapot kínál a biztosítási szektor fejlődéséhez, amelynek díjbevétele tavaly meghaladta az ezermilliárd forintot és idén további 10 százalékkal nőtt, első félévi adózott eredménye pedig elérte a 40 milliárd forintot.

A biztosítási szektor teljesítményéhez a folyamatosan növekvő foglalkoztatás, az emelkedő keresetek és fogyasztás, valamint az erősödő pénzügyi tudatosság is hozzájárult – ismertette Varga Mihály. Mint mondta: ezzel párhuzamosan gyors ütemben gyarapodtak a megtakarítások is, a III. negyedévi pénzügyi számlák szerint a háztartások finanszírozási képessége elérte a GDP 5%-át, míg a megtakarításaik közel 3000 milliárd forinttal emelkedtek, mindez szintén az ágazat kilátásait erősíti.

A pénzügyminiszter felhívta a figyelmet, hogy a magyar gazdaság szereplőinek érdeke a lakosság pénzügyi ismereteinek bővítése és az öngondoskodás ösztönzése, mert ez hozzájárul a gazdaság növekedéséhez, valamint a pénzügyi intézményrendszer fejlődéséhez is. Ezért fogadta el a kormány a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztéséről szóló hétéves stratégiát, amelynek köszönhetően a családok megtakarításai érdemben javultak. A miniszter fontosnak nevezte a pénzügyi tudatosság köznevelésbe történő beépítését, és emlékeztetett a témában indított rendezvénysorozatra, amelynek keretében idén 1200-nál is több iskola 200 ezer tanulója vett részt pénzügyi ismeretterjesztő programokon.

Varga Mihály az ágazat szabályozását érintő intézkedésekről szólva kifejtette, hogy az új biztosítási értékesítésről szóló irányelv szigorította a tájékoztatási követelményeket, erősítette a fogyasztóvédelmi rendelkezéseket, részletesebben szabályozta a szerződések minimális tartalmi elemeit, mindezzel növelte a fogyasztók bizalmát és biztonságát. A pénzügyminiszter emlékeztetett: bár az Európai Bizottság megkezdte az irányelv felülvizsgálatát, ezzel kapcsolatban a kormány álláspontja világos, a vizsgálat nem vezethet a szabályozás bonyolultabbá válásához és jól működő elemeinek módosításához.

Biztosítók