A járvány majd csak most lesz hatással az ingatlanpiacra

A járvány majd csak most lesz hatással az ingatlanpiacra

A hazai ingatlanpiacot az elmúlt egy évben mérséklődő áremelkedés, illetve stagnálás jellemezte. Ugyan mostanra néhol már árcsökkenés is felfedezhető, de a visszaesés nem látványos, tendenciáról pedig még nem beszélhetünk. A járvány valószínűleg a következő hónapokban fogja kifejteni hatását az ingatlanpiaci árakra.

A téglalakások átlagára alig változott idén

Az ingatlannet.hu 2020 első három hónapjának adatai alapján, a legtöbb megyeszékhelyen csak stagnáltak az árak. A vizsgált megyeszékhelyek közül a legnagyobb változás is csupán 5 százalék volt, melyet Eger téglalakásai mutattak: januári 500 ezer Ft/m²-es átlagáruk márciusra 520 ezer Ft/m²-re emelkedett. Budapesten is hasonlóképpen négyzetméterenként átlagosan 20 ezer forinttal drágultak meg a téglalakások, míg Veszprémben és Győrben 10 ezer forinttal. Ennek eredményeként a fővárosban 840 ezer Ft/m²-es, Veszprémben 530 ezer Ft/m²-es, Győrben pedig 500 ezer Ft/m²-es átlagáron kínálták a téglalakásokat.

A Szegeden eladó lakások téglaépítéses típusai 2020 első három hónapjában végig 480 ezer forintos átlag négyzetméter áron voltak elérhetőek. Ugyanígy Kecskeméten, Pécsen és Miskolcon is stagnálás volt a jellemző, a téglalakások átlagárai itt 470-420-330 ezer Ft/m² körüli volt. Az elemzésbe vont megyeszékhelyek közül egyedül Székesfehérváron csökkentek az átlagárak a téglalakásokat tekintve, januárról márciusra 500 ezer Ft/m²-ről 490 ezer Ft/m²-re estek vissza.

Az albérletek piaca is lassulóban van

A vizsgált megyeszékhelyeken az albérletek árai még a lakásokénál is jobban megragadtak egy szinten. Ez alól az egyedüli kivétel Pécs, ahol az albérletek négyzetméter ára januárról februárra átlagosan 8 százalékkal, 2200 Ft/m²-re nőtt.

Péccsel ellentétben Székesfehérváron és Veszprémben némileg – 3-4 százalékkal - még csökkentek is az árak. Így Székesfehérváron márciusban 2400 forint, Veszprémben pedig 2000 forint volt átlagban egy négyzetméter egy havi bérleti díja.

Az elemzés összes többi nagyvárosában idén nem mozdultak meg az árak se felfelé, se lefelé. A legdrágább megyeszékhely továbbra is Budapest a maga 3700 Ft/m²-es havi bérleti díjával. Miskolc, Szeged, Kecskemét és Győr albérletei hasonló, 2000-2200 Ft/m²-es árszínvonalat mutatnak. Az egri albérletek pedig tőlük csak egy kicsit vannak lemaradva, átlag 1900 Ft/m² bérlési díjjal.

Sokkban van az építőipar

A járványhelyzet 18. hetén, az elindított lakásprojektek száma drasztikusan lecsökkent. Viszont az új építésű lakások piacán fontos változás, hogy a rozsdaövezetben a kedvezményes 5 százalékos áfa lesz érvényes. Ezzel kapcsolatban egyelőre még nincs jogszabály, illetve problémát jelent az is, hogy nincs pontosan meghatározva mi számít rozsdaövezetnek. Továbbá több cég szerint is érdemes lenne megvizsgálni az 5 százalékos áfa kiterjesztését.

A gazdaságvédelmi intézkedéseket illetően, az építési ágazat számára a munkaellátottság érdekében megtehető lépések a legfontosabbak. Emellett persze nem elhanyagolhatók az építési-beruházások, a további befektetések, valamint az ingatlanfejlesztők és a lakosság lakásépítési- és felújítási tevékenységének ösztönzése.

Biztosítók