A Dorian hurrikán lecsap Kelet-Közép-Európára - jön a poszttropikális ciklon

A Dorian hurrikán lecsap Kelet-Közép-Európára - jön a poszttropikális ciklon

Ha meggyengülve is, de eléri Lengyelországot a Dorian hurrikán - jelentette a varsói meteorológiai intézet. A trópusi viharnak még a maradéka is nagy felfordulást okoz majd.

A meggyengült Dorian hurrikán Lengyelország felé közeledik - adta ki riadójelezését a lengyel meteorológiai intézet. Ahogy az időjósok fogalmaztak: a poszttropikális ciklon Lengyelország irányába tart, és amikor megérkezik, habozás nélkül átmegy az országon.

A Saffir-Simpson skálán az ötös értéket elérő Dorian először szeptember elején csapott le a Bahamákon, 295 kilométer/órás forgószéllel. Ezután az Egyesült Államok és Kanada egyes részein söpört végig, majd már exhurrikánként, ciklon formájában - alacsonyabb szélsebességgel - Izland nyugati része felé vette az irányt, ahova esőt, havat és erős szelet vitt.

A légnyomás Lengyelország középső részén sokkal magasabb, mint néhány napja, ami összefügg azzal, hogy mert az Atlanti-óceán felett tomboló vihar 6-8 méter magasra korbácsolta fel a hullámokat. Ez jelzi, hogy az egykori Dorian hurrikán kelet felé nyomul, még mindig 90-110 kilométer/órás széllel. Frontvonala először eléri Írországot és a brit szigetvilágot, ahova nagy esőket visz.

Norvégia és Dánia környezetében már gyengül, aztán tovább haladva érinti Lengyelországot is (ahogy a meteorológusok szakszerűen fogalmaznak: átfésüli az országot). Esőket fog okozni nyugaton és északon - nem olyan kiadósakat, mint korábban. A nyugati szél sebessége viszont továbbra is erős lesz, sebessége eléri az 50-60 kilométer/órát.

Fotó: Pexels

Biztosítók