2024-re 20 millió dolláros lehet az AI alapú globális biztosítási piac

2024-re 20 millió dolláros lehet az AI alapú globális biztosítási piac

A következő öt évben 1500%-os növekedést prognosztizál a mesterséges intelligencia (AI) alapján megkötött biztosítási szerződések díjbevételében a Juniper Research. Az AI által kötött biztosítási szerződések díjbevétele 2024-re meghaladja a 20 milliárd dollárt, a 2019-es becsült 1,3 milliárd dollárhoz képest. A növekedés mögött a korszerű biztosítási jegyzési folyamatok, a gyorsabb ügyfélszerzés és a működési költségek erőteljes csökkenése állnak.

A kutatás szerint a gépjármű-, a lakás-, az élet- és az egészségbiztosítási szektor jegyzési folyamatának hatékonyságát a következő 5 évben leginkább a telematika, az IoT fokozott használata teszi majd lehetővé. A biztosítók működési és a viselkedési adatokhoz való fokozott hozzáférése fejlettebb adatelemzési képességeket tesz lehetővé.

Távol-Kelet a telematikai bevételek növekedésének motorja

A jelentés szerint a telematikából származó globális bevételek a 2019-es 1,2 milliárd dollárról 2024-re 5,4 milliárd dollárra emelkednek. Mindez főként az autóipari OEM-ek növekvő támogatásának, illetve a hálózatba kapcsolt járműveket támogató intézkedéseknek köszönhető. Távol-Keleten és Kínában a járművek számának növekedése a telematika térnyerését is eredményezi, így annak bevételi részesedése a 2019-es 15%-ról, 2024-re 33%-ra nőhet.

A Juniper Research előrejelzése szerint a biztosítási iparág AI-nak köszönhető költségmegtakarításai a 2019-es 340 millió dollárról öt év alatt 2,3 milliárd dollárra növekednek, köszönhetően az erőforrás-igényes feladatok automatizálásának. Ennek legnagyobb részét, 60%-át a gépjármű-biztosítási ipar élvezheti.

A kutatás szerint az egészségbiztosítási ágazat is sokat profitálhat a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek kiaknázásából, mellyel a működési költségek lefaragása mellett a versenyképes árazás is lehetővé válik. A természetes nyelvek feldolgozásának (NLP) fejlődése lehetővé fogja tenni a biztosítók számára, hogy a meglévő nem strukturált adatokból értéket teremtsenek.

Fotó: Pexels

Biztosítók