2019-es nyári adótörvény-változások: Magánszemélyekhez kapcsolódó adók

2019-es nyári adótörvény-változások: Magánszemélyekhez kapcsolódó adók

A személyi jövedelemadót, a szociális hozzájárulási adót és a társadalombiztosítást érintő változásokat a 2019-es nyári adótörvény-változtatások csomagjában az alábbiakban találják. Bővül a nagycsaládosok kedvezménye, illetve mindenki számára csökken a szociális hozzájárulási adó. Jelentős újítás továbbá a magánalapítványok bevezetése hazánkban, amely a bizalmi vagyonkezelés mellett egyedülálló lehetőségeket kínál. A magánszemélyeket érintő kérdésekre vonatkozóan is specializált csapattal állunk rendelkezésre.

Négy vagy több gyermeket nevelő anyák adóalap-kedvezménye

2020. január 1-től új kedvezményként jelenik meg a négy vagy több gyermeket nevelő anyák adóalap-kedvezménye. A legalább négy gyermeket saját háztartásban nevelő vagy felnevelt anyák élethosszig tartó személyi jövedelemadó mentességet élveznek az összevont adóalapba tartozó teljes jövedelmükre vonatkozóan. 
Az érintett anyák a fenti kedvezménnyel egyidejűleg a családi járulékkedvezmény érvényesítésére is jogosultak.
Ehhez kapcsolódó adminisztratív jellegű változás, hogy az új adóalap-kedvezmény bevezetésével a munkáltatói ’08-as bevallások adattartalmát a kedvezményre jogosító gyermekek adataival is ki kell egészíteni, illetve a kedvezmény alapját képező jövedelmek jogcímenkénti bontásban történő megadása is kötelező lesz.

Magánalapítvány

Megalkották a magánalapítvány fogalmát. 
Az alapítványból származó bevétel adókötelezettségének jogcímét és a jövedelem összegét – a bizalmi vagyonkezelésre vonatkozó szabályokhoz hasonlóan – attól függően kell megállapítani, hogy a bevételszerző magánszemély tevékenység, átruházás, szolgáltatás ellenértékeként, illetve azzal összefüggésben vagy más egyéb jogcímen szerezte a kedvezményezetti jogállását. Előbbi esetben a jövedelem a tevékenységre, átruházásra, szolgáltatásra irányadó rendelkezések szerint adózik, utóbbi esetben a bevétel egésze egyéb jövedelemnek minősül.

Adómentes juttatások

Az adómentes juttatások köre új jogcímekkel bővül, például a magánalapítványok kapcsán. 
2020-tól adómentesek lesznek a Magyarországon nyilvántartásba vett nemzetközi sportszövetségek által, illetve a kiemelt nemzetközi sportrendezvények megrendezésével összefüggésben adott juttatások is. 
Továbbá, bizonyos feltételek mellett, adómentesség alkalmazható az osztatlan közös tulajdonban lévő termőföld tulajdonostárs részére történő értékesítéséből származó jövedelmekre.

Szociális hozzájárulási adó mértéke
 A szociális hozzájárulási adó mértéke 2019. július 1-től 19,5%-ról 17,5%-ra csökkent, egységesen az egyszerűsített közteherviselési járulékkal (EKHO). 
Ezzel az egyes meghatározott juttatások közterhe is csökkent 40,71%-ról 38,35%-ra. Olyan esetekben, amikor a magánszemély kötelezett az adó megfizetésére, és azt költségként nem tudja elszámolni (például a külfölditől kapott részvény juttatások esetében), akkor – a korábbi 84% helyett – a jövedelem 85%-át kell az adó alapjául szolgáló jövedelemnek tekinteni.

Brexit – kiküldetések

A Brexittel összefüggésben a törvény átmeneti rendelkezéseket tartalmaz a Magyarországon dolgozó brit állampolgárokra vonatkozóan 2020. december 31-ig.

A kilépési időpont előtt megkezdett és még folyamatban lévő kiküldetések a kiküldetések megkezdésekor ismert időtartamig, de legfeljebb 2020. december 31-ig minősülnek kiküldetésnek. Ezen kiküldetések esetében a megjelölt időpontig él az EU-s jogszabályokkal összhangban biztosított A1-es igazolás alapján alkalmazható szociális hozzájárulási adómentesség.
A kilépést követően ezeket a kiküldetéseket 2020. december 31-ig figyelmen kívül kell hagyni a belföldi munkavégzés óta eltelt három évet meghatározó feltétel vizsgálatakor, továbbá a Magyarországra irányuló kiküldetések között legalább két hónapnak kell eltelnie.

Mezőgazdasági őstermelők adófizetési kötelezettsége

A mezőgazdasági őstermelők szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettségének megállapítása – a mezőgazdasági termelés szezonalitására tekintettel – már nem havi, hanem éves adó-megállapítási időszak alapján történik. 
Az adóelőleg fizetésre kötelezett őstermelőknek az adóelőleget negyedévente kell befizetniük (a negyedévet követő 12-éig), és a bevallási kötelezettségüknek év végén kell eleget tenniük. Az előlegként megfizetett adót az éves adóbevallás keretében tudják elszámolni, a keletkezett különbözetet befizetni illetve visszaigényelni. 

Egészségügyi szolgáltatási járulék összege

Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 2020. január 1-jétől 7.500 forintról 7.710 forintra nő.

Fotó: Pixabay

Biztosítók