Legyen minden nap Föld napja!

Legyen minden nap Föld napja!

Idén ünnepeljük 50. alkalommal a Föld napját. Minden évben ugyanazon a napon különféle rendezvényeket tartanak a világ minden táján a környezetvédelem támogatása érdekében. Idén ezek a rendezvények a koronavírus okozta járvány miatt ugyan elmaradnak, vagy más formában kerülnek megrendezésre, otthonunkban azonban így is megemlékezhetünk Földünkről, sőt, tehetünk is védelme érdekében.

A Föld Napja ötletét John McConnell békeaktivista vetette fel először 1969-ben, a San Francisco-i UNESCO konferencián. Célja az volt, hogy egy napon ünnepeljük a Földet és a békét, amelyre először 1970. március 21-én, a tavasz első napján került sor. Gaylord Nelson amerikai szenátor egy hónappal később, 1970. április 22-ét nevezte ki a Föld Napjának, miután szemtanúja volt az 1969. évi hatalmas olajszennyezésnek a kaliforniai Santa Barbarában. Az eredetileg amerikai kezdeményezés 1990-ben nemzetközivé vált és 141 országban rendeztek ennek apropóján rendezvényeket.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete közzétett egy kiadványt, amelyben felsorolja azokat az intézkedéseket, amelyeket még a leglustább emberek is megtehetnek az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival összhangban, a Föld megmentése érdekében. A szervezet 4 kategóriába sorolta a javaslatokat, attól függően, hogy a feladatok hol végezhetők el: akár a kanapén ülve, otthonunkban, az otthonunkon kívül, vagy a munkahelyünkön.

Íme néhány javaslat, a négy kategóriából vegyesen

  • Takaríts meg energiát azáltal, hogy teljesen kikapcsolod azokat az eszközöket, amiket nem használsz, beleértve a számítógépet is.
  • Állítsd le a papíralapú számlakivonatok használatát, helyette fizesd be számláidat online, akár mobilon keresztül
  • Vásárolj csomagolásmentes, vagy minimálisan csomagolt árut
  • Használj sok szőnyeget a lakásban, mivel azok melegen tartják a házat, így fűtésen is spórolhatsz
  • Zuhanyozz röviden: fürdésnél rengeteg vizet elhasználunk, zuhanyzással – pláne néhány percessel – rengeteg vizet meg lehet spórolni
  • Komposztálj: ez a legjobb módja a háztartási hulladékok hasznosításának
  • Hagyd, hogy a ruhák, a hajad maguktól megszáradjanak, nem kell hozzá gépeket használni. Mosásnál is ügyelj, hogy teli gépet indíts csak el.
  • Egyél kevesebb húst, hiszen ezek előállítása sokkal több energia és nyersanyag felhasználással jár, mint a növények termesztése.
  • Tervezd meg előre a heti étkezéseket: írj bevásárlólistát, kerüld az impulzus vásárlásokat.
  • Biciklizz, gyalogolj vagy használj tömegközlekedést. Az autót igyekezz minél több emberrel megtölteni.
  • Használj újratölthető vizespalackokat, kávéspoharakat.

Adjunk pihenőt a készülékeknek

Most, hogy sokkal több időt töltünk otthon, számos háztartási eszköz – mosógép, mosogatógép, vízmelegítő - fokozottabb használatnak van kitéve. Ilyenkor a megelőző karbantartásnak még nagyobb szerep jut, hogy meghosszabbíthassuk eszközeink élettartamát.

Mosógép esetében érdemes néhány hetente fertőtlenítést, tisztítást végezni, ami egy üres, magashőmérsékletű mosási ciklussal megoldható. Mosogatógép esetén ugyanez a teendő, a rekeszbe betehetünk egy tál ecetet. A szűrőket is érdemes általában havonta kitisztítani, most azonban a fokozott használat miatt lehet akár kéthetente is. A szagelszívót is érdemes néhány havonta kitisztítani, a szűrökön felgyülemlett kosz- és zsírréteg ugyanis rontja a hatásfokát. Használhatunk hozzá szódabikarbónát, súrolókefét.

Biztosítók