Januártól a lakásfelújítókat is támogatná az állam

Januártól a lakásfelújítókat is támogatná az állam

Újabb elemmel bővül januártól az állami lakásprogram, amely egy eddig elhanyagolt szegmenst érint: lakásfelújítási kiadások felét, maximum 3 millió forintot kaphatnak az államtól a legalább egy gyermeket nevelő háztartások. A januárban rajtoló program a használt lakások piacán is élénkülést hozhat, emellett a lakásállomány állapotának javulásához is hozzájárulhat, valamint a személyi kölcsönök piacát is felpörgetheti - derül ki az ingatlan.com és a cégcsoporthoz tartozó money.hu legfrissebb elemzéséből.

Lényeges, hogy pontosan milyenek lesznek a program konkrét szabályai. Például, hogy pontosan milyen felújítási munkákat lehet az államilag támogatott összegből finanszírozni. Az állami támogatások eddigi gyakorlata alapján valószínűsíthetően a számlák alapján az állam utólag fizet az érintetteknek.

Lehetőség a költözésre - a kérdéses összeg is megszerezhető

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “Többféle forgatókönyv lehetséges a lakásfelújítási programban. Vannak olyanok, akik eddig azért halogatták az esetleges költözést, mert csak az olcsóbb, felújítandó lakásokra volt elegendő pénzük. Ezeknek a gyermeket nevelő családoknak a januártól induló program jó lehetőséget nyújt a költözésre, mert a megvásárolt lakást maximum 3 millió forintos állami támogatással a saját igényeik szerint korszerűsíthetik.” Egy másik lehetséges verzió, hogy akik eddig azért nem kezdtek bele egy komolyabb, az energetikai rendszert is érintő felújításba, mert csak a szükséges összeg egy része állt rendelkezésre, most kaphatnak egy lehetőséget, hogy a meglévő ingatlanukat korszerűsítsék.

Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője pedig azt mondta: “Azok a háztartások, akik megfelelnek a feltételeknek és hitelképesek, de a teljes felújítás költségét nem tudják megfinanszírozni előre, a hiányzó részt személyi kölcsönből is előteremthetik. Az állami támogatáshoz pedig valószínűleg utólag jutnak hozzá.” A money.hu kommunikációs vezetője azonban felhívta a figyelmet arra, hogy mind a felújítás, mind az esetleges hitelfelvétel alapos mérlegelést kíván, de a megfelelő anyagi háttérrel rendelkező háztartásoknak alternatíva lehet ez a megoldás. A money.hu kalkulációi szerint az 1-3 millió forintos, 1-5 éves futamidejű személyi kölcsönök közül a legkedvezőbbek havi törlesztőrészlete 20-93 ezer forint között szóródik a futamidőtől és az összegtől függően. Vagyis a program, amennyiben a részletes szabályok megengedik, a személyi kölcsönök piacát is élénkítheti áttételesen.

Mennyivel drágább a felújított?

A szakértők elmondták, hogy a lakásfelújítás hosszabb távon értéknövelő tényező, vagyis megtérülő beruházás lehet.

Az ingatlan.com legfrissebb adatai szerint a felújítottként eladásra kínált budapesti lakások átlagos négyzetméterára 750 ezer forint, míg a felújítandónak, azaz közepes állapotúnak mondott lakásokért 634 ezer forintot kérnek a tulajdonosok. Vagyis a jobb állapotúak 18 százalékkal drágábban szerepelnek a jelenlegi kínálatban. A vidéki nagyvárosokban is jelentősek különbségek. Debrecenben például a felújított lakásokat 11 százalékkal drágábban négyzetméterenként 456 ezer forintért hirdetik. Kecskeméten a felújítandó lakások négyzetmétere 346 ezer forint, a korszerűsítetteké 15 százalékkal magasabb, vagyis 399 ezer forint. Győrben pedig a felújítottakat 432 ezerért hirdetik, 9 százalékkal drágábban, mint a felújítandókét.

Az ingatlan.com és a money.hu elemzése szerint a használt piacon is élénkülést hozhat a program, mégpedig a felújítandó lakások - elmúlt években a teljes lakáspiachoz képest visszafogottabban teljesítő - piacán jelenhet meg többletkereslet. Balogh László szerint azért a program segítségével hosszabb távon pontosabb képet lehet kapni a magyarországi lakásállomány állapotáról. Az elmúlt időszakban kevés hivatalos adat volt arról, hogy pontosan hány lakást újítottak fel. Most a lakásfelújítások egy részéről, amelyeket állami támogatással valósítanak meg a gyermeket nevelő lakások, már lesz adat. Ezek a korszerűsítések pedig hozzájárulnak a lakásállomány javulásához.

Mit mondanak a lakásbizonyítványok?

A felújításokra viszont szükség is lenne, mert a lakások egy része nincs túl jó állapotban. Bár erről sincs teljesen pontos adat, az ingatlan.com szakértője szerint a lakások energetikai tanúsítványainak eredményeiből azért láthatóak a nagyságrendek. Egy-egy ilyen “bizonyítvány” jogszabályokban leírt kritériumok alapján mutatják be az adott ingatlan energiafogyasztását, ez alapján az állapotukra is következtetni lehet.

A lakásfelújításokra pedig azért van szükség, mert a Miniszterelnökség építésügyi háttérszervezete, a Lechner Tudásközpont statisztikái szerint a múlt évben több mint 150 ezer energiatanúsítvány született lakásokra és szállásjellegű épületekre. Ezeknek a lakásoknak a 41 százaléka átlagosnál (FF) gyengébb besorolást kapott. Vagyis az érintett lakások felénél indokolt lehet egy felújítás.

Biztosítók