EIOPA: így teljesített Európa biztosítási piaca

EIOPA: így teljesített Európa biztosítási piaca

A legtöbb európai piacon a díjbevételek emelkedése figyelhető meg, mind az élet- mind a nem-életbiztosítási szektorban. Az élet szegmensben 2018-ban az egészségbiztosítások voltak a növekedés motorjai, a nem-élet oldalon a növekedési trend egységesebb volt az egyes terméktípusok között – derül ki az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság, az EIOPA 2019-es éves európai biztosításpiaci áttekintéséből.

A legfrissebb EIOPA jelentés nem csak a díjbevételek alakulását elemzi az egyes országokban, üzletági bontásban, hanem a biztosítástechnikai eredményeket, a befektetések szerkezetének és volumenének változását, valamint az előző éviben elért szolvencia mutatókat is.

Az egy főre jutó életbiztosítási díjbevételek Luxemburgban (8200 euró) és az Egyesült Királyságban (3900 euró) voltak a legmagasabbak, Romániában és Lengyelországban a legalacsonyabbak. Hazánkban 121,5 euró volt 2018-ban.

Hollandiában a legnagyobb a nem-életbiztosítási piac

A biztosítási piac méretének hagyományos mérőszáma a penetráció, vagyis a bruttó díjbevételek GDP-n belüli aránya. Ez nem-életbiztosítások esetében Hollandiában (7,3%) és Luxemburgban (4,8%) volt a legmagasabb, Romániában (0,6%) és Görögországban (0,9%) a legalacsonyabb. Magyarországon a GDP 1,4 százalékára rúgnak a nem-életbiztosítási díjbevételek.

Az EGT tagállambeli biztosítók befektetéseik mintegy 60 százalékát állami és vállalati kötvényekben tartják. Franciaország és Olaszország biztosítói rendelkeznek a legnagyobb államkötvény állománnyal, az Egyesült Királyság és Franciaország biztosítói pedig a legnagyobb vállalati kötvény állománnyal. A harmadik legnagyobb eszközkategóriának a részvények számítanak, amelyből Franciaország és Németország biztosító rendelkeznek a legnagyobb állománnyal.

A teljes jelentés és az adatok Excel formátumban az alábbi linken érhetők el:

https://eiopa.europa.eu/Pages/Financial-stability-and-crisis-prevention/Insurance-Statistics.aspx#eio

Biztosítók