Villámcsapás okozta károk: így védd értékeidet

Villámcsapás okozta károk: így védd értékeidet

Az elsősorban a nyári hónapokban jellemző viharok miatt meglehetősen gyakoriak az ingatlanokat és benne lévő ingóságokat érő villámcsapás- és tűzkárok. Egy kis odafigyeléssel és megelőzéssel azonban csökkenthetők a kockázatok.

A villámcsapás okozta károknak általában két típusát lehet megkülönböztetni. Az első, meglehetősen ritkán előforduló eset, mikor közvetlenül az otthonunkba csap a villám. A közvetlen villámcsapás jelentős károkat eredményezhet: sok esetben tüzet is okoz, továbbá a kémény, a tetőszerkezet, akár az ablakok is sérülhetnek. Az áram alatt lévő elektronikai eszközöket általában még a túlfeszültség-védelem sem képes megóvni ilyenkor.

Jóval gyakoribb az olyan eset, mikor egy közeli villámcsapás az otthonon kívüli vezetékek vagy csövek útján jut a házba, ilyenkor a másodlagos hatásként keletkezett túláram okoz kárt az ingóságokban. A közeli villámcsapásból származó energia kommunikációs vezetékeken (például telefon-, internetkábeleken) keresztül, vagy vezetőképes fém (például vízvezeték vagy fém rudak az alapzatban) útján is eljuthat az otthoni elektromos panelre. A villámcsapás okozta károkon belül meglehetősen nagy részt képviselnek a túlfeszültséggel kapcsolatos meghibásodások, melyek elsősorban számítógépekben és nagy értékű híradástechnikai berendezésekben keletkeznek. Az épületek energetikai korszerűsítésére alkalmazott hőszigetelések szintén növelhetik a villámcsapás hatására bekövetkező károk gyakoriságát, súlyosságát.

Szakszerű villámvédelmi intézkedésekkel szerencsére a károk bekövetkezési valószínűsége jelentős mértékben csökkenthető: a tűz keletkezésével szemben a villámvédelmi rendszer („villámhárító”), a villamos és elektronikus készülékek meghibásodásával szemben pedig a többlépcsős túlfeszültség-védelmi rendszer nyújt védelmet. A megbízható villámvédelem kialakítása összetett feladat, ehhez mindenképpen érdemes épületvillamossági szakember segítségét kérni. A Magyar Biztosítók Szövetsége és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület közös állásfoglalásából megtudhatjuk, milyen módon védhetjük meg értékeinket a villámcsapásokkal szemben.

Ahogy az elektronikai eszközeink száma (és értéke) növekszik, úgy nő a károk értéke is. Sok esetben nem csak a közvetlen károkkal, hanem járulékos veszteségekkel is számolni kell, például a számítógépek adatainak elvesztéséből, vagy a termelés leállásából fakadóan. Ráadásul tudományos előrejelzések szerint a klímaváltozás következtében a villámcsapások száma is emelkedni fog.

Néhány egyszerű óvintézkedés

  • Hosszabb távollét, illetve vihar idején áramtalanítsuk berendezéseinket
  • A TV-t az antennahálózatról is válasszuk le, a számítógépről pedig minden bemenő vezetéket távolítsunk el
  • Az értékesebb készülékeinket túlfeszültségvédő elosztókon keresztül csatlakoztassuk a hálózatokhoz.

A prevenció mellett fontos a megfelelő lakásbiztosítási védelem kialakítása is. Ellenőrizzük, hogy a biztosítási szerződés milyen károkra és milyen mértékben nyújt fedezetet, a fedezeti szint fenntartása érdekében pedig évente egyszer célszerű átgondolni az ingatlan, illetve a benne található ingóságok valós értékét. A biztosítók évente egyszer úgynevezett index-levelet küldenek az ügyfeleknek, amely részletesen tartalmazza a szerződéssel kapcsolatos célszerű módosításokat.

Biztosítók