Újabb segítséget kaphatnak az új lakást vásárlók?

Újabb segítséget kaphatnak az új lakást vásárlók?

Visszaigényelhetővé tenné a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa és a normál, 27 százalékos áfakulcs közötti különbséget az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége — írta meg a Magyar Nemzet. A szabályozás fontos eleme lenne, hogy kizárólag saját célú vásárlásról, vagyis életvitelszerű ottlakásról lehetne szó, kizárva a kedvezmény megszűnését indokló befektetői vásárlásokat.

A jelenlegi szabályozás alapján a tavaly november 1-ig bezárólag építési engedéllyel vagy bejelentéssel rendelkező ingatlanoknál 2023 végéig érvényes az új lakások áfakedvezménye, a többi újonnan készülő ingatlannál viszont csak 2019 végéig. Ez az intézkedés leginkább a piacon lévő csúszásokra reflektált, de nem jelent megoldást arra, hogy az új fejlesztések nem tudnak elindulni abból fakadóan, hogy fejlesztők egyszerűen nem látják, hogy a vásárlók ki tudnák gazdálkodni a 22 százalékpontos emelkedést. Ennélfogva a mostani több tízezres újlakás-piaci volumen, akár a korábbi pár ezres nagyságrendre is visszazuhanhat 2024-2025-től.
Lényeges elem az ÉVOSZ javaslatában, hogy a visszatérítés csak abban az esetben járna, ha az ingatlan a visszaigénylő magánszemély állandó lakhatását szolgálja, ráadásul a visszaigénylést öt éven belül csak egy alkalommal kérhetné a feltételeknek megfelelő lakástulajdonos. Lényeges rész az is, hogy az építési engedély megszerzésének vagy az egyszerű bejelentés megtételének időpontjától és a lakás kivitelezésének módjától függetlenül lehetne a visszaigényléssel élni.

A kedvezményes 5 százalékos áfa bevezetése hatalmas lökést adott a piacnak, és bár mindenki tudta, hogy egy átmeneti időszakra vonatkozó kedvezményről van szó, az látható, hogy a nagy áremelkedés után is, a visszaálló áfával összeomlana a piac. Éppen emiatt egyre több szervezet hangoztatja, hogy célszerű lenne újragondolni a döntést, a kormány részéről pedig egyértelmű, hogy bármilyen módosításról is lenne szó, azzal a családokat szeretné támogatni és nem kizárólag a befektetési céllal vásárlókat. Az ÉVOSZ javaslatai, illetve a LITT megalakulása és tanácskozásai egyaránt azt mutatják, hogy a piaci szerepelők szerint is szükséges további értekezés a kérdésben, aminek a sajtóban és a szakmában is egyre jobban megágyaznak. Azon sem lepődnénk meg, ha még az idén szó lenne egy új törvénymódosításról az áfa-kérdés kapcsán.

Fotó: Pexels

Biztosítók