Tíz százalék felett nőtt tavaly az egészségbiztosítási piac

Tíz százalék felett nőtt tavaly az egészségbiztosítási piac

Lelassíthatja a magyar egészségbiztosítási piac növekedését a munkáltatói adókedvezmények év eleji megszüntetése - hangzott el a Portfolio.hu konferenciájának egészségfinanszírozási panelbeszélgetésén.

Tavaly mintegy 16,9 milliárd forint volt a magyar egészségbiztosítási piac díjbevétele (önálló egészségbiztosítások), a növekedés 11% volt. A növekedésben lassulást hozhat a vállalati adókedvezmények idén év eleji megszüntetése. A szerződések jó részét vállalatok kötik, a csoportos biztosítások aránya 90% fölötti, az alkalmazottak lojalitásának a növelése (és nem az alkalmazottak megszerzése) a fő motiváció. 

A magyar egészségügy finanszírozási struktúrájának közel kétharmadát teszi ki az állami finanszírozás, és mintegy egyharmada out-of-pocket. Az egészségi és finanszírozási helyzet javításában jelentős szerepük lehet a biztosítótársaságoknak, egyik fő fókuszuk lehetne például a szűrőprogramok felfuttatása, a rákszűrés penetrációja például nagy alacsony Magyarországon. Az out-of-pocket költések intézményesítése lehet a következő évek nagy feladata – vélik a kerekasztal beszélgetésben résztvevő egészségpolitikusok és biztosítási szakértők. 

A szakértők többsége nem számít nagy megtorpanásra az egészségbiztosítási piacon a munkáltatói adókedvezmény megszüntetése miatt.

Fotó: Pexels

Biztosítók