Repedés a házfalon: mire utalhat, hogyan előzhető meg

Repedés a házfalon: mire utalhat, hogyan előzhető meg

A háztulajdonosok egyik legnagyobb rémálma, hogy hatalmas repedés jelenik meg a falon, ami gyakrabban fordul elő egy forró, száraz nyarat követően. Ez akár a ház süllyedésére is utalhat. Szerencsére, ha tudjuk, mire érdemes figyelni és idejében észleljük a problémát, megakadályozhatjuk annak súlyosbodását.

Száraz, aszályos időben a fák és a cserjék hatalmas mennyiségű vizet szívnak fel a talajból. Amennyiben az épület alatt és környékén súlyosan kiszárad a talaj, akár az alapozás is elmozdulhat és süllyedni kezd. Ez a falak repedését, a gerendák és tetők meghajlását is okozhatja. Legrosszabb esetben a süllyedés mértéke miatt az épület életveszélyessé is válhat.

Mire érdemes figyelni
  • A süllyedés legszembetűnőbb jele a nagy átlós repedések megjelenése a külső és a belső falon
  • A repedések általában szélesebbek fent, mint alul
  • A repedések gyakran az ajtók és az ablakok közelében, vagy falak egymáshoz kapcsolódásánál jelennek meg
  • A padlók felpúposodhatnak, az ablakok és ajtók szorulni kezdenek

A süllyedés jelei el is tűnhetnek, ha nedvesebbé válik az időjárás. Ilyenkor sem szabad azonban hátradőlni, mivel újra és újra megjelenhet a következő száraz időszakban, sőt akár súlyosabb mértékben is.

Hogyan akadályozhatjuk meg a süllyedést?

Szerencsére van néhány olyan intézkedés, amivel csökkenthetjük a kockázatokat.

  • Kerüljük a fák, bokrok ültetését az épület 10 méteres környezetében, és ne ültessünk olyanokat, amik túl magasra nőhetnek. A túl közeli fákat érdemes lehet visszavágni. (Kivágni és a gyökerüket kiásni nem ajánlott, az csak növelheti az épület instabilitását.)
  • A házhoz közeli nagyobb bokrokat, cserjéket is érdemes visszavágni, lecsökkentve ezzel vízigényüket.
  • Ellenőrizzük az ereszcsatornákat, csöveket és a vízelvezetőket, hogy megfelelően működnek-e. Érdemes az esővizet hordókban gyűjteni, amivel a kertet öntözhetjük.

Amennyiben a repedéseket nem tudjuk a túl közel ültetett növényekre visszavezetni, érdemes szakember segítségét kérni, aki feltárja az okokat.

Biztosítók