Rengeteg a nem biztonságos fényfüzér!

Rengeteg a nem biztonságos fényfüzér!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 56 típusból mindössze hétféle fényfüzér bizonyult biztonságosnak. A legjellemzőbb hiba a vezetékek cérnavékonysága, nem megfelelő szigetelése, a csatlakozódugó elégtelen mérete volt.

Az ITM az elmúlt hónapokban közel 150 ezer darab, nem biztonságos világító díszt, dekorációs eszközt vont ki a forgalomból vagy semmisített meg a vámhatáron. Laboratóriumában elvégzett vizsgálatokon november végéig 26 különböző fajtájú villamossági termék közül 21 típus bukott meg. A tárca kezdeményezésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal együttműködésben 30 féle vámkezelni kért díszvilágítási termékből 28, a termékbiztonsági követelményeknek nem megfelelő típust sikerült megállítani már a határon.

Az ITM műszaki laborvizsgálatán megbukott karácsonyi világító dekorációs termékek legjellemzőbb hibája a vezetékek cérnavékonysága, nem megfelelő szigetelése, a csatlakozódugó elégtelen mérete volt. A legtöbb esetben a vezetékeket nem tehermentesítették húzás és csavarás ellen, a hiányosságok miatt a termékek áramütést okozhatnak. Visszatérő hibaként jelentkezett, hogy a hálózati vezeték hossza nem érte el az előírt másfél méterta termékek vezérlő dobozainak széle éles volt, de előfordult, hogy beltéri fényfüzért kültérre ajánlottak. A súlyos veszélyt jelentő díszvilágítási füzéreket a kereskedő köteles a vásárlóktól is visszahívni.

A dekorációs fényfüzéreket – tanácsolja az ITM – mindig olyan szaküzletben érdemes vásárolni, ahol a világítástechnikai termék működéséről szakszerű tájékoztatást adnak. A piacokon és alkalmi árusoknál felbukkanó, jelölések nélküli, bizonytalan eredetű, rossz minőségű eszközöket célszerű elkerülni.

Biztosítók