Nyugdíjasok utazási kedvezménye: 65 év alatt megszűnhet

Nyugdíjasok utazási kedvezménye: 65 év alatt megszűnhet

Megszűnhet a 65 év alatti nyugdíjasok kedvezményes utazása, vagyis több százezer embernek a jövőben a jelenlegi korlátozott számú, de 90 százalékos kedvezménnyel megvásárolható vonat- és buszjegyekért teljes árat kellene fizetni - írta csütörtöki számában a Népszava.

A lap mindezt arra hivatkozva közli, hogy megkeresték a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, melyik az a négy közösségi közlekedési kedvezménykategória, ahol a jövõben garantáltan megmaradnának a jelenlegi térítési arányok.

A tárca válasza szerint a jelenlegi 38 kategóriából \"az idõsek (65 év felettiek), a kisgyermekek (6 év alattiak), a fogyatékkal élõk (és kísérõik) és a diákok kedvezményezettségét mindenképpen indokolt jogszabályi szinten is megõrizni\". A lap hozzáteszi: ezek maradnának csak alanyi jogon, a többinél a közlekedési társaságokra bíznák, megtartják-e õket, eltörlik, esetleg korlátozzák a jogosultságot. Mindezek pénzügyi következményeit azonban vállalniuk kell - vagyis az említett négy területen kívül további szociálpolitikai kedvezményeket az állam nem térít meg a MÁV-nak és a Volán-társaságoknak.

Biztosítók