Nőtt a biztosítási piac

Nőtt a biztosítási piac

Az élet- és a nem életág is nőtt tavaly a biztosítási szektorban. A kgfb-díjbevétel 130 milliárd forintra ugrott, a nyugdíjbiztosítások díjbevétele a másfélszeresére nőtt.

Több mint 5 százalékkal bővült tavaly a hazai biztosítási piac, a díjbevétel 920,6 milliárd forintra emelkedett – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) friss adataiból. A két nagy biztosítási szegmens közül a nem életág nőtt nagyobb mértékben, a díjbevétele 8,1 százalékkal 464,7 milliárd forintra hízott. Az életág tavaly 3,3 százalékkal 455,9 milliárd forintra nőtt.

A vagyonbiztosítási ágat a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) pörgették fel. A szerződések darabszáma közel 260 ezerrel 4,85 millióra nőtt. A kgfb-átlagdíjak 17 százalékkal emelkedtek, így az éves átlagdíj 2016 végére elérte a 28 ezer forintot. A másik nagy gépjármű-biztosítási üzletág, a casco 2016-ban 4 százalékkal – 32 ezer szerződéssel – bővült, így a szerződésszám év végén meghaladta a 853 ezret. Az életbiztosítási piac növekedése elsősorban a nyugdíjbiztosításoknak volt köszönhető, a bővülés egy év alatt meghaladta az 50 százalékot. A teljes életbiztosítási piaci díjbevétel 9,7 százalékát 2016 végén már a nyugdíjbiztosítások adták.

Tavaly már nem csupán a kisebb-közepes, de a nagyobb biztosítók is nőttek. A piacvezető pozí­cióért szoros verseny folyik az Allianz és a Generali között. A teljes díjbevétellel számolva az Allianz áll az első helyen 130,5 milliárd forintos tavalyi forgalmával, a korrigált díjbevételek alapján, amelyek az egyszeri díjas életbiztosításokat kisebb mértékben veszik figyelembe, szintén az Allianz az első. A Generali viszont csoportszinten számolva – a Genertel és az Európai Utazási Biztosító forgalmát figyelembe véve – a teljes díjbevétel alapján piacvezetőnek számít. A harmadik helyen fej fej mellett áll valamivel 95 milliárd forint fölötti díjbevételekkel az Aegon és a Groupama, a bruttó díjak alapján a Groupama, a korrigált díjak alapján az Aegon a bronzérmes. Az ötödik legnagyobb biztosító a kizárólag életbiztosítási szektorban tevékenykedő NN lett.

A kgfb-díjbevétel a teljes szektorban 130,5 milliárd forint fölött alakult. Ebben a szegmensben őrzi első helyét az Allianz, amely több mint 29 milliárd forintot szedett be az autósoktól. A második helyen a K&H áll több mint 19,7 milliárd forintos kötelezős díjbevétellel. Jól hasított tavaly a Wáberer is, kgfb-s díjbevétele meghaladta a 18,6 milliárd forintot. A többi biztosító egyelőre óvatosan kapaszkodik vissza a kgfb-piacra, az ebből származó díjbevétel az Aegon kivételével az összes versenytársnál 10 milliárd forint alatt maradt.

A nyugdíjbiztosítási piacot az NN vezeti. A tavalyi piaci szinten 44,3 milliárd forintos díjbevételből 6,6 milliárdot vitt el a társaság. A második helyen a Generali állt 5,8 milliárdos díjbevételével, majd az Aegon és az Allianz következett. A nyugdíjbiztosítások nagyjából kétharmada indexhez vagy befektetési egységhez kötött termék, a hagyományos vegyes konstrukciók a díjbevétel harmadát adják. A legtöbb nagyobb piaci szereplő befektetési egységhez kötött nyugdíjbiztosításokkal ér el sikereket, az Aegonnál viszont a Mabisz adatai szerint a hagyományos termékek a keresettebbek.

Fotó: Pexels

Biztosítók