Megszűnt az egészségbiztosítások adókedvezménye: erre számítanak a biztosítók

Megszűnt az egészségbiztosítások adókedvezménye: erre számítanak a biztosítók

Idén év elején megszűnt Magyarországon a munkáltató által fizetett egészségbiztosításoknak és más kockázati biztosításoknak a minimálbér 30%-áig járó adókedvezménye. A tavaly megkötött szerződésekre még jár a kedvezmény, ugyanakkor a döntés negatívan hathat a magyar biztosítók egészségbiztosítási bevételeire. A Portfolio.hu által megkérdezett biztosítók többsége azonban bizakodó, különösen a nagyvállalati szektort illetően.

A magánegészségüggyel foglalkozó szakemberek többsége szerint a 2019. januárjától életbe lépő szigorítás a vállalati egészségbiztosítások esetében hátrányosan érinti a magyar egészségügyet, hiszen forrást von el a rendszerből - írja a Portfolio.hu

A Metlife szerint a kkv-szegmenst érintik legsúlyosabban az adóváltozások, ott várhatóan minimum 20-30%-kal fog csökkenni az állományunk. A nagyvállalati szektorban nem számítanak ilyen erős visszaesésre, mivel a jelentős mennyiségi és minőségi munkaerőhiány következtében a munkáltatóknak minden eszközre szükségük van ahhoz, hogy megtartsák és bevonzzák a munkavállalókat. Előnyöket lát a Metlife az összegbiztosítás javára, mivel a MABISZ kérésére készült PM-állásfoglalás alapján kedvezőbb adókulccsal adózhat, szemben a szolgáltatásfinanszírozó termékekkel, melyek bérként adóznak az idei évtől.

Az Union szerint az egészségbiztosítási piac mindenképp növekedni fog, amiből az Union egy még nagyobb szeletre pályázik. Szerencsére a nagyvállalatok tényleg hisznek az egészségtudatos működésben, és az egészségbiztosításra hozzáadott értékként tekintenek. 

A Groupama is optimista az egészségbiztosítási piacon fellelhető átalakulási tendenciák kapcsán. Szerintük azok a cégek, melyek munkavállalói már korábban is rendelkeztek szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítással, továbbra is fenn fogják tartani ezt a juttatási formát. Azon cégek, akik különösen odafigyeltek a piaci környezet változásaira, már 2018 év végén megkötötték az egészségbiztosítási szerződésüket, kihasználva így az adózási előnyöket. Emellett azonban jelenleg is folyamatosan érkeznek ajánlatkérések a Groupamához, tehát van igény az egészségbiztosításra. Álláspontjuk szerint, amennyiben egy átlagos, elfogadható adó mértékkel emelkedik csak a biztosítás költségvonzata, úgy tovább folytatódhat a növekedés.

Az Allianz szerint a vállalkozások jó része olyan szolgáltatásnak tekinti az egészségbiztosítást, amely hozzáadott értéket teremt a munkavállalók számára, elősegítve azok megtartását. Az adózási kérdés valóban fontos, de csak egy szempont a sok közül.

Az Uniqa a változások nemcsak az egészségbiztosításokat, hanem az élet- és balesetbiztosításokat is érinti. Várhatóan a piac minimálisan szűkülni fog vagy legjobb esetben is stagnál, bár az is kérdés, hogy milyen egyéb gazdaságpolitikai döntések lesznek befolyással erre a piacra. Tapasztalataik szerint a nagyobb vállalatok törekednek arra, hogy ezt a szolgáltatást továbbra is biztosítani tudják a munkavállalóik részére. A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások esetében igaz ez a legfokozottabban, de az összegbiztosítások esetében is látjuk ezt a szándékot.

A kockázati biztosítási termékkör fokozatosan nyert teret az elmúlt évtizedekben mind a munkavállalók, mind a munkáltatók körében. Ez a gyűjtő fogalom azokat az élet-, baleset-, és betegségbiztosításokat foglalja össze, amelyek értelmében a biztosító a biztosítottat ért biztosítási esemény (haláleset, baleset vagy betegség, orvosi ellátás) bekövetkezése esetén teljesít szolgáltatást. A szolgáltatása lehet a biztosítási eseményre nézve előre meghatározott biztosítási összeg kifizetése, vagy baleset/betegség miatt szükséges egészségügyi ellátás költségeinek megtérítése, illetve az orvosi protokoll szerint indokolt tartalmú szűrővizsgálat költségének viselése. Ezek mellett egyre többen igényelnek asszisztencia-szolgáltatásokat is, amelyek segítségével a biztosítók a betegút teljes hossza alatt támogathatják, segíthetik ügyfeleiket. Ilyen szolgáltatás lehet egy telefonon elérhető orvosi call center, bizonyos vizsgálatok megszervezése, vagy második orvosi vélemény biztosítása, akár külföldi szakemberektől.

Az MNB adatai szerint tavaly a kockázati (haláleseti) életbiztosítások darabszáma meghaladta a hatszázezret és az önálló balesetbiztosítások darabszáma is hasonló nagyságrendben mozgott. Ugyanakkor az önálló (nem életbiztosítások kiegészítő elemeként megkötött) betegségbiztosítások száma nagyon alacsonyan mozgott, ami nyugat-európai összehasonlításban a piac egészére elmondható. Egy olyan piacról beszélünk, ahol a csoportos életbiztosításokhoz kapcsolódó kárkifizetések 2017-ben megközelítették az 5 milliárd forintot, a betegség- és egészségbiztosítások kárkifizetései pedig a 7 milliárdot.

Fotó: Pexels

Biztosítók