Mégis hitelbírálathoz kötött a babváró támogatás

Mégis hitelbírálathoz kötött a babváró támogatás

Megjelent a babaváró támogatásról szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben. A korábbi bejelentésekkel ellentétben a babaváró támogatásnál lesz banki hitelbírálat.

A Közlönyben megjelentek alapján a babaváró támogatás feltétele, hogy a hitelintézet az általános belső szabályai szerint az igényelt kölcsön felvételéhez hitelképesnek minősítse az ügyfelet. A hároméves társadalombiztosítási jogviszony előírása megmaradt. A közmunkában töltött időszakból egyetlen év számítható be. Kizáró ok a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nyilvántartott tartozás. 

A hitelintézet a kölcsönkérelmet a benyújtást követő 10 napon belül bírálja el, amelyért, valamint a folyósításért cserébe díjat, költséget vagy egyéb ellenszolgáltatást nem számíthat fel. A kölcsön folyósítására a kölcsönszerződés megkötését követően, egy összegben kerül sor A kölcsön törlesztését a folyósítás napját követő hónaptól kell megkezdeni. A kölcsön teljes futamideje a 20 évet nem haladhatja meg, amelybe nem számít bele az első gyermek születését vagy örökbefogadását követően igénybe vett szüneteltetés időtartama. A törlesztőrészlet havi összege a kamattámogatás időszaka alatt – a kezességvállalási díjjal együtt – nem haladhatja meg az 50 000 forintot. A hitelintézet az előtörlesztésért a támogatott személyek terhére díjat és egyéb költséget nem számíthat fel. 

A támogatott személy a kamattámogatás időszakában ügyleti kamatot nem fizet, azt kamattámogatás formájában az állam nevében a kincstár folyósítja a hitelintézet részére annak elszámolása alapján. Amennyiben öt éven belül nem születik a házastársaknak gyermeke, vagy a támogatott személyek egyike sem rendelkezik már magyarországi lakcímmel, vagy a gyermekvállalási támogatással érintett kiskorú gyermeket a támogatott személyek egyike sem neveli már a saját háztartásában, akkor a kölcsöntartozás hátralévő összegére vonatkozóan a kamattámogatás megszűnik, továbbá az addig igénybe vett kamattámogatást 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetni a kincstárnak. A kölcsön kamatát az 5 éves lejáratú állampapírok átlag kamata alapján számítják, maximuma azok 130 százalékának 5 százalékponttal növelt értéke. Ha a támogatott személyeknek születik gyermeke, de a törlesztés alatt a házasságukat felbontják, úgy a hátralévő időszakra kamatot kell fizetniük, de az addig igénybe vett kamattámogatást nem kell visszafizetniük. 

A törlesztés 3 évig szüneteltethető a várandósság legalább 12. hetét betöltött magzat, valamint az örökbefogadott gyerekek után. A támogatott személyek a kölcsön fennálló összege után a központi költségvetés javára – a hitelintézet útján a havonta fizetendő törlesztőrészlettel egyidejűleg – kezességvállalási díjat fizetnek, melynek mértéke évente a kezességgel biztosított fennálló kötelezettség összegének 0,5%-a. 

A második gyermek megszületése esetén a még fennálló kölcsöntartozás 30%-ának megfelelő összegű, harmadik gyermek esetén a teljes fennmaradó kölcsöntartozásnak megfelelő összegű vissza nem térítendő gyermekvállalási támogatásra jogosultak.

Fotó: Pexels

Biztosítók