Magánszemélyek építkezésénél nem lesz kötelező a tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás

Magánszemélyek építkezésénél nem lesz kötelező a tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás

A kormány minden lehetséges módon támogatja a családok otthonteremtését, ezért tovább egyszerűsíti a lakóépületek építésének és bővítésének szabályozását.

Az Otthonteremtési Program részeként 2016. január elsejétől már nem szükséges építési engedélyt kérni, hanem elég az új lakóépületek egyszerű bejelentése. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján - a biztonság követelményének figyelembe vétele mellett -  a bürokratikus terhek további csökkentéséről döntött a kormány.

Újabb könnyítést jelent az építkező családoknak, hogy október közepétől nem kötelező az elektronikus építési napló vezetése, ha az építtető természetes személy az egyszerű bejelentéssel saját lakhatását szeretné biztosítani. A módosítás csak erre az építtetői körre vonatkozik, másoknak - így például ha az építtető gazdasági társaság vagy más számára történik az építés - továbbra is kötelező naplót vezetnie.

Könnyebb lesz az építkező családok dolga akkor is, ha az egyszerű bejelentés során feltöltött dokumentációtól - bármilyen oknál fogva - eltérnek. Nekik a jövőben nem kell majd külön bejelenteniük az eltérést, ugyanakkor előírás, hogy az aktuális szabályoknak megfelelő kiviteli dokumentáció a helyszínen rendelkezésre álljon.

A saját célra építkező magánszemélyek építkezésénél nem lesz kötelező a tervezői művezetés, valamint a tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás sem, ezáltal ezek hiánya nem fogja megakasztani az építkezést.

Az új építésügyi szabályok tovább könnyítik a lakossági építkezéseket és támogatják a családi otthonteremtési kedvezmények felhasználását.

Fotó: Pexels

Biztosítók