Komoly pénzeket fektetnek az életbiztosítók prediktív elemzési képességeik fejlesztésére

Komoly pénzeket fektetnek az életbiztosítók prediktív elemzési képességeik fejlesztésére

Az USA életbiztosítási ágazata várhatóan drámai módon növelni fogja prediktív analitikai rendszerekbe irányuló beruházásokat az elkövetkező két évben – derül ki a Willis Towers Watson felméréséből.

A cég összesen 51 életbiztosítót kérdezett meg, melyek együttes éves díjbevétele meghaladja a 138 milliárd dollárt. A válaszok alapján valamennyi nagy és közepes méretű biztosító használni fog prediktív elemzési technológiát, míg a kis életbiztosítóknak közel fele tervezi ezt a következő két évben.

Jelenleg a közepes és nagy életbiztosítóknak mintegy 70%-a használ. A már jelenleg is használók kétharmada mondta azt, hogy a prediktív analitika használata jelentősen lecsökkentette a kockázatelemzési és szerződési költségeket, 60% pedig azt jelezte, hogy a segítségével nyert insightoknak köszönhetően sikerült az értékesítést és a jövedelmezőséget növelnie.

A válaszadók két kulcsfontosságú hajtóerőt neveztek meg az ezirányú befektetések növeléséhez. Az egyik a termékfejlesztés és az árazás, a másik az ügyfélkapcsolat-menedzsment terén jelentkező versenynyomás. E két célkitűzés elérése érdekében a válaszadók 84%-a mondta azt, hogy gyorsabb, 71%, hogy személyre szabottabb szolgáltatást kíván nyújtani, 64% gyorsabban és egyszerűbben elérhető szerződési információkat, 58% mobilbarátabb interakciókat szeretne biztosítani ügyfelei számára. 

Mindezek mellett a kárügyintézés élményének javítása érdekében is a prediktív analitika használatának bővítését tervezik a megkérdezett életbiztosítók. Jelenleg kevesebb mint harmaduk használja ezen a téren a technológiát. 

A felmérés alapján úgy fest, a következő két évben igazi átalakulás mehet végbe az amerikai életbiztosítók üzleti tevékenységének alapvető funkciói terén.

Fotó: Pixabay

Biztosítók