Kiadta éves jelentését ez európai biztosításfelügyelet

Kiadta éves jelentését ez európai biztosításfelügyelet

Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) közzétette a 2018-as éves jelentését, melyben ismerteti az elmúlt évben végzett tevékenységét és az elért eredményeit.

A 2018/19-re vonatkozó felügyeleti konvergencia tervvel az EIOPA meghatározta a prioritásokat, és intézkedéseket tett annak érdekében, hogy közös módszert alkalmazzanak a felügyelésre és a belső piacot érintő kockázatok kezelésére. Az EIOPA szakmai értékelései kiterjedtek a napi felügyeleti rutin feladatokra és a felügyeleti konvergencia területeire, a felügyeleti kollégiumokban való részvételre a határokon átnyúló csoportok felügyeletének javítása érdekében, valamint a nemzeti felügyeleti hatóságok munkatársainak képzésére.

Az EIOPA továbbra is szaktanácsadással szolgált a szabályozással kapcsolatos kérdésekben. Ez magában foglalta a Szolvencia II felülvizsgálatával kapcsolatos munkát, melyben az EIOPA szakmai tanácsait eljuttatta az Európai Bizottságnak a szolvencia tőkekövetelményről.

A foglalkoztatói nyugellátást szolgáltató intézmények tevékenységéről és felügyeletéről szóló irányelvvel összefüggésben az EIOPA kiadott határozata felváltotta a Budapest protokollt, amely ismerteti, hogy a nemzeti hatóságok hogyan tudnak jobban együttműködni és információkat cserélni a határokon átnyúló üzleti ügyekben.

Az EIOPA aktualizálta az üzletviteli stratégiáját is, igazodva a szabályozó környezet változásaihoz, éskidolgozott egy kockázatértékelést segítő keretrendszert. Mindezek együttesen segíteni fogják a nemzeti felügyeleteket abban, hogy korábban tudják azonosítani és enyhíteni a kockázatokat.

A pénzügyi stabilitás terén az EIOPA lefolytatott egy biztosítói stressz tesztet, amely tartalmazott természeti katasztrófa forgatókönyvet is, valamint egy kiberbiztosítással kapcsolatos kérdőívet.

2018-ban az EIOPA kulcsfontosságú jelentéseket adott ki, a biztosítók pénzügyi nehézségei, vagy ahhoz közeli állapot okaival és korai azonosításával, a biztosítók makroprudenciális keretrendszerének kidolgozásával, és az első éves biztosítói jelentéssel kapcsolatban.

Az előző évekhez hasonlóan az EIOPA folyamatosan figyelemmel kíséri az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kilépésével kapcsolatos fejleményeit, hogy a vállalkozások megfelelően fel tudjanak készülni, és a fogyasztókat érintő kockázatokat minimalizálni lehessen.

A digitalizáció és a fenntartható pénzügyek kiemelt figyelmet kaptak, mivel az EIOPA hozzájárul az Európai Bizottság FinTech és Fenntartható Pénzügyi Intézkedési Terveihez.

Az év folyamán az EIOPA szorosan együttműködött a nemzeti hatóságokkal, az európai intézményekkel, ideértve az Európai Bankhatóságot és az Európai Értékpapír-piaci Hatóságot, valamint a két érintett tulajdonosi csoportot.

A jövőre nézve, az EIOPA munkájának alapvető pillérét alkotja majd az európai felügyeleti keretrendszer. 2019-ben az EIOPA továbbra is elkötelezetten teljesíti felhatalmazása szerinti feladatait, hogy erősítse a felügyeleti konvergenciát a biztosítási és nyugdíj ágazatokban egész Európában, a gazdaság, a vállalkozások és a fogyasztók javára.

Fotó: Pixabay

Biztosítók