K&H: hányan távoznának a mamahotelből?

K&H: hányan távoznának a mamahotelből?

Miközben a fiatalok 32 százaléka mielőbb elköltözne a “mamahotelből”, többségük – 58 százalékuk – még csak tervezgeti a kirepülést a szülői házból, de nem ezt tartják most a legfontosabb kérdésnek – áll a K&H ifjúsági indexében. A 19-29 éves korosztály tagjainak közel ötöde szeretne lakást vásárolni három éven belül, 74 százalékuk kisebb-nagyobb lakáshitel segítségével tenné meg ezt.

A fiatalok, azaz a 19-29 éves korosztály közel fele-fele arányban él jelenleg a szüleivel vagy önállóan. A K&H ifjúsági indexe szerint a szülőkkel élő fiatalok 58 százaléka kivár, ők azt mondták, hogy előbb-utóbb szeretnének elköltözni, de nem ez a legfontosabb kérdés most az életükben, ugyanakkor 10 százalékuk viszont még élvezné a mamahotelt. A jelenleg szüleikkel egy háztartásban élő fiatalok 32 százaléka kiemelten fontosnak tartja, hogy a lehető leghamarabb önálló életet teremtsen, azaz elköltözzön. Utóbbi körbe tartozó fiatalok 58 százaléka albérletbe menne, 37 százalékuk pedig saját lakás vásárlását tervezi, 5 százalékuk pedig a partneréhez vagy más családtaghoz költözne.

Szükség van a lakáshitelre

A K&H ifjúsági indexéből kiderül az is, hogy a fiatalok 17 százaléka egyébként három esztendőn belül vásárolna lakást. Túlnyomó részük – 74 százalékuk – kisebb-nagyobb mértékű hitel segítségével finanszírozná a lakásvásárlást, vagyis a fiatalok jelentős része hitel nélkül nem tudja megoldani a vásárlást.” – mondta Árva András, a K&H lakossági ügyfelek szegmens marketing vezetője.

A kutatásban szereplő, idősebb, érintett korosztály családalapítást tervező tagjai számára pedig a babaváró kölcsön mellett a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretében elérhető, államilag támogatott lakáshitelek is kézenfekvő megoldást nyújthatnak a lakásvásárlás finanszírozásához. A bank lakossági hitelezésben elért eredményeit ismertetve hozzátette„A K&H Bank az idei első félévben 104 milliárd forint új hitelt nyújtott a lakossági ügyfeleinek, ez éves összehasonlításban 39 százalékos növekedést jelent és 25 milliárd forint értékű babaváró-folyósítást foglal magában.”

A K&H ifjúsági indexéből kiderül az is, hogyan látják a helyzetüket a lakáspiacon. A fiatalok több mint fele - 58 százaléka - a K&H ifjúsági indexe szerint úgy látja, hogy a helyzetük nem változott egy lakáshitel-felvétel szempontjából. Ezzel szemben 16 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik úgy látják, hogy most könnyebb a helyzetük. Az érintettek több mint negyede, 26 százaléka pedig azt, hogy a mostani helyzetben nehezebben engedhetne meg magának egy lakáshitelt.

Biztosítók