Így hagyd el a lakásodat, mielőtt nyaralni indulsz!

Így hagyd el a lakásodat, mielőtt nyaralni indulsz!

Függetlenül attól, hogy csak a balatoni nyaralóban készülünk néhány napot eltölteni, vagy egy tengerparti üdülőhelyre indulunk, a nyaralás megtervezése sok munkát igényel, az indulást megelőző nap legtöbbször csomagolással, a járatok ellenőrzésével, kapkodással telik. Nem árt azonban lakásunkat is felkészíteni, mielőtt elhagyjuk, hacsak nem akarunk kellemetlen meglepetésben részesülni hazatéréskor.

Takarítás, rendrakás

Több órás utazást követően senki nem szeret piszkos, rendetlen lakásba hazatérni. Nincs szükség nagytakarításra, de nem árt a szemetet összeszedni a lakás különböző pontjain. Ha például gyümölcsöt hagyunk a pulton, biztosan kellemetlen szagokra és nem kívánt rovarokra számíthatunk hazatéréskor.

Érdemes kiüríteni a hűtőszekrényből a maradékokat, romlandó ételeket, semmiképp ne feledkezzünk meg a szemetesről!

Húzzunk ki mindent a konnektorból!

A lakossági energiafogyasztás meglepően nagy részét adják a készenléti üzemmódban hagyott készülékek. Mielőtt elindulunk nyaralni, érdemes lehetőleg minden eszközt kihúzni a konnektorból, beleértve a mobiltöltőt is. A használaton kívüli elektronikai eszközök nem csak feleslegesen fogyasztják az energiát, de számos esetben lakástüzek okozói is!

Programozható termosztát

Az energiaköltségek csökkentésének másik egyszerű módja egy távolról irányítható termosztát beszerelése. Ezzel lehetővé válik otthonunk hőmérsékletének mobil eszközről történő szabályozása, aminek a nyári melegben is nagy hasznát vehetjük.

Programozott világítás

Egy napokon keresztül kivilágítatlan ingatlan könnyen felhívhatja a figyelmét a potenciális betörőknek. A betörések megakadályozásának egyszerű módja, ha a világítást is időzítőre állítjuk. Ehhez használhatunk analóg időzítőket, vagy intelligens izzókat is. Utóbbiakat közvetlenül a mobil eszközünkről tudjuk vezérelni, a netre csatlakozva akár a világ másik részéről is, azt az illúziót keltve, mintha otthon tartózkodnánk. Ne felejtsük el a lámpát bekapcsolva hagyni, mikor a többi eszközt áramtalanítjuk!

Postaláda ürítése

Érdemes megkérni valakit, hogy rendszeresen ürítse ki a postaládánkat, hogy ne tűnjön fel, ha hosszabb ideig otthonunktól távol tartózkodunk.

Ellenőrizzük az összes ablakot és ajtót

Induláskor a nagy kapkodásban könnyű nyitva felejteni egy-egy ablakot, vagy ajtót. Nem csak a betörők miatt fontos, hogy mindent alaposan bezárjunk, egy nagyobb szél, vagy eső is komoly károkat okozhat otthonunkban ennek hiányában.

Okos csengővel a betörők ellen

Számos okos csengő kamerával, kétirányú mikrofonnal, mozgásérzékelővel van felszerelve, amely figyelmeztet minket mobil eszközükön, ha valaki az ajtónkhoz közelít. Nyaraláskor segítségével bármilyen gyanús tevékenységről videofelvételt készíthetünk.

Használjunk füst- és szén-monoxid-érzékelőket

Nagy megnyugvást jelenthet nyaraláskor, ha tudjuk, füst, vagy tűz esetéről időben értesülünk. Ma már számtalan okos detektor elérhető, amely telefonunkra értesítést küld vészhelyzet esetén. Bölcs dolog emellett biztosítási szerződésünket is ellenőrizni, hogy elegendő fedezettel rendelkezünk-e egy esetleges tűz esetén a teljes pótlási költségre.

A lista elsőre talán túlzónak tűnik, azonban, ha valóban el akarjuk kerülni a kellemetlen meglepetéseket a nyaralást követően, érdemes időt szánni az egyes feladatok elvégzésére.

Biztosítók