Ezért éri meg a repülős kiegészítő biztosítás

Ezért éri meg a repülős kiegészítő biztosítás

A sokasodó fapados botrányok és a légitársaságokkal elhúzódó kártérítési viták egyre több utazót ösztönöznek arra, hogy repülős kiegészítő biztosítást kössenek. A Posta Biztosító eddig több mint tízezer repülőutat biztosított, és több millió forint kártérítést fizetett a biztosítottaknak.

A PostaUtasŐr Repülős kiegészítő biztosítást 2018 májusi bevezetése óta már több mint 6500 ügyfél választotta, ami több mint tízezer biztosított repülőutat jelent – mondta az énpénzem.hu portálnak Mester Péter, a Posta Biztosító marketingvezetője. Hozzátette: egy ember esetében csak az oda-vissza utazás már két repülőutat jelent, de a személyenként 990 forintba kerülő kiegészítő biztosításért akár 4 átszállás is rögzíthető az oda és a visszaútra is. Jellemzően egy szerződésen belül 2 biztosítottra kérik a védelmet.

Eddig több millió forint kártalanítást fizetett a Posta Biztosító a repülős utakra – hangsúlyozta Mester Péter. A legnagyobb kifizetést egy 5 tagú család részére folyósították. A szülők 3 gyermekükkel Európába repültek volna, de a beszállásukat érvényes beszállókártyával megtagadták. Mivel ez az út 1500 km alatti, az EU 261/2004/EK rendelete szerint fejenként 250 euró összeg illette meg őket, ami mintegy 400 ezer forintot jelent. Egy Hollandiából hazautazó 4 tagú család, akiknek a repülőjárata több mint 3 órát késett, 1000 euró kártérítést kapott. Mester Péter hangsúlyozta: mivel jogszabály írja elő a kártérítés mértékét, nem számít, hogy a repülőjegy valójában mennyibe került.

Nem akarunk pereskedni

Már 14 éve lépett hatályba az Európai Unió 261/2004/EK rendelete a légiutasok jogairól, ennek ellenére sokan még mindig nem ismerik a jogaikat. Az Európai Unióban a pórul járt utasok mindössze 1-2 százaléka él a kárpótlási jogával. A tapasztalatok szerint, azok is sokszor falakba ütköznek, akik tisztában vannak a jogaikkal, és nehezen jutnak hozzá a jogos kártérítéshez. Emiatt alkotta meg a Posta Biztosító a Repülős kiegészítő biztosítást. Jogos kárigény esetén, minden szükséges dokumentum beérkezése után a biztosítottak kárát 10 munkanapon belül maradéktalanul kifizetik. 

Nem véletlen, hogy szaporodnak a kártérítés behajtásával foglalkozó cégek is. Ezek jellemzően 30 százalék körüli sikerdíjért dolgoznak, azonban kedvező kimenetelű ügyintézés esetén is csak azt ígérik, hogy várhatóan 6 hét és 1 év közötti időnek kell eltelnie, mire a károsult pénzhez jut. Ha pedig valakinek gyorsan kell a kártérítés, akkor az egyik társaság biztos kifizetésként 160, 260 és 400 euróval kevesebbet ad, mint amennyi a törvény szerint járna.

Ilyen mértékű jutalékok mellett eltörpül a személyenként 990 forintos kiegészítő biztosítás ára. Mint Mester Péter elmondta: a biztosítás keretében az utazó gyorsan a pénzéhez jut, levonás nélkül megkapja a teljes kártérítési összeget, amit a biztosító hajt be a légitársaságon.

Fotó: Pexels

Biztosítók