Évek óta először mérséklődtek a lakásárak Budapesten

Évek óta először mérséklődtek a lakásárak Budapesten

2019 negyedik negyedévében hosszú idő után először mérséklődött a lakásárak szintje Budapesten - derül ki az MNB ma közzétett jelentéséből. Budapesten 2 százalékkal csökkentek a lakásárak 2019 negyedik negyedévében, amivel az éves dinamika jelentősen, 21,5 százalékról 14,1 százalékra esett. A vidéki városokban az ország legtöbb régiójában szintén megállt a lakásárak emelkedése a negyedik negyedévben, így összességében az éves drágulás üteme 18,5 százalékra lassult.

 

Budapesten az előző negyedévek dinamikájához képest jelentősen lassabb, 14,1 százalékos éves lakásár-emelkedés volt megfigyelhető 2018 és 2019 negyedik negyedéve között az MNB lakásárindex legfrissebb értékei szerint. A fővárosban negyedéves alapon 2,0 százalékkal csökkentek a lakásárak, amire 2013 negyedik negyedéve óta nem volt példa. A vidéki városokban a fővárosi áremelkedésnél magasabb, 18,5 százalékos nominális drágulás volt mérhető éves alapon, amely 3,4 százalékpontos lassulást jelent az előző negyedévben megfigyelt éves árváltozáshoz képest. Negyedéves alapon a vidéki városokban is csökkentek az árak, igaz a fővárosinál jóval alacsonyabb, mindössze 0,4 százalékos mértékben. A községekben nominális értelemben lakásár-emelkedés volt tapasztalható mind éves, mind pedig negyedéves alapon.

Negyedéves alapon a legtöbb magyarországi régióban csökkentek a lakásárak, míg éves alapon valamennyi régóban lassuló, de továbbra is kétszámjegyű lakásár-dinamika volt mérhető. Nominális alapon a legintenzívebb éves árdinamika a közép-dunántúli, az észak-magyarországi, valamint az észak-alföldi régiókban volt tapasztalható, ezekben a régiókban továbbra is 20 százalékot meghaladó áremelkedés valósult meg 2018 negyedik negyedévéhez képest. A dél-alföldi régióban 19,7, a dél-dunántúli régióban 16,8, a nyugat-dunántúli régióban 15,0, a közép-magyarországi régióban pedig 13,1 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető éves alapon.

A lakásárak alakulását országos átlagban bemutató aggregált MNB lakásárindex a negyedik negyedévben nominális értelemben gyakorlatilag stagnált, míg az éves nominális növekedési ütem az előző negyedévben megfigyelt 17,9 százalékról 16,2 százalékra mérséklődött. Reál értelemben a lakásárak éves növekedési üteme országos átlagban 12,4 százalékot tett ki, negyedéves alapon azonban 0,6 százalékos mérséklődés volt megfigyelhető a vizsgált időszakban.

 

Biztosítók