Érdemes mielőbb bejelenteni a szélvihar okozta károkat

Érdemes mielőbb bejelenteni a szélvihar okozta károkat

Mindössze két munkanapjuk van az országon hétfőn végigsöprő szélvihar károsultjainak arra, hogy bejelentsék biztosítójuknál a kárigényüket

A biztosítók akár meg is tagadhatják a kifizetést, ha a bejelentés nem érkezik be a kár “észlelésétől” számított két munkanapon belül. Aki ennél többet vár a kárigény jelzésével, az biztosítási szempontból akár “gyanús is lehet”, ami az ügye elbírálását befolyásolhatja, sőt, később a kártérítést is elbukhatja. Ez a rövid határidő nemcsak a mostani esetre, hanem minden egyéb kártérítési igényre is igaz. Az a károsult, akinek nem volt biztosítása, utólag hiába “kapkodna” egy gyors szerződéssel, a már bekövetkezett kárra nem kaphat térítést - figyelmeztet az alkuszcég. 


A kárfelmérőknek öt napjuk van arra, hogy elvégezzék a helyszíni szemlét, de ajánlott addig is fényképen rögzíteni az állapotot, ezt követően viszont fontos a további károk megelőzésének mielőbbi megkezdése. Például, ha víz alá kerül vagy folyamatosan ázik egy helyiség, ahol bútorok és különféle értékek vannak, haladéktalanul el kell kezdeni a kiürítést. Fontos, hogy a károsultak a károkról és a sérülésekről készítsenek a fotókat, és a biztosító szakértőjének szemléjéig, és a kárbejelentéstől számított ötödik munkanapig csak a kárenyhítéshez szükséges mértékig változtassanak a helyszínen.

Egyes esetekben a károsult is intézkedhet

Ha a biztosító a kárbejelentéstől számított öt munkanapon belül nem szemlézi a kárt, a károsult intézkedhet a javításról vagy a megsérült vagyontárgyak helyreállításáról, ezt megelőzően azonban a helyet és a sérült vagyontárgyakat le kell fényképezni. A sérült és kicserélt elemeket és egyéb vagyontárgyakat a biztosítóval történt előzetes egyeztetést követően, további 30 napig változatlan állapotban meg kell őrizni.

Fotó: Pexels

Biztosítók