Ennyibe kerül egy dolgozó a cégeknek az EU-ban

Ennyibe kerül egy dolgozó a cégeknek az EU-ban

Az átlagos óránkénti munkaerőköltség az egész gazdaságot tekintve (kivéve a mezőgazdaságot és a közigazgatást) a becslések szerint 27,7 euró volt az Európai Unióban, 29,2 euró az euró zónában. Az átlag azonban óriási különbségeket fed el az egyes országok között: Bulgáriában ugyanis 6 euróba, Dániában pedig 44,7 euróba kerül egy munkaóra a cégeknek.

Az Eurostat munkaerőköltség fogalmába a bérek és fizetések, valamint a nem bérjellegű költségek, mint például a munkaadói társadalombiztosítási hozzájárulások tartoznak. Utóbbiak aránya az összes munkaerőköltségen belül 25,1% volt az EU-ban: a legalacsonyabb Litvániában (5,3%), a legmagasabb Franciaországban (32,9%).

Az egyes ágazatokat tekintve az iparban (28,1 euró) volt a legmagasabb az óránkénti munkaerőköltség az EU-ban, amit a szolgáltatások (27,5 euró) valamint az építőipar (24,8 euró) követnek.

Romániában nőtt leginkább a munkaerőköltség

Az Európai Unióban 2018 és 2019 között az egy munkaórára jutó munkaerőköltségek minden egyes tagországban emelkedtek, az egész gazdaságot tekintve összesen 2,9%-kal. Az eurozónán belül a legnagyobb mértékű emelkedés Szlovákia (+ 7,8%), Észtország (+ 7,7%) és Lettország (+ 7,4%) esetében volt megfigyelhető, a legkisebb mértékű Málta (+ 1,0%) és Finnország (+ 1,4%) esetében.

Az euró zónán kívüli országok esetében, nemzeti valutában kifejezve Romániában (+ 13,1%) és Bulgáriában (+ 11,7%) nőttek leginkább a költségek.  A legkisebb Dániában (+ 1,9%) és Svédországban (+ 2,2%) történt.

Ezek a költségek elsősorban a munkáltatók számára érdekesek, nem lehet belőlük automatikusan a nettó bérekre következtetni. Magyarországon 2019-ben 9,8 euróba került egy dolgozó foglalkoztatása óránként, 2008-ban 7,8 euróba.

Biztosítók