Döntött a kormány: átláthatóbbak lesznek az életbiztosítások

Döntött a kormány: átláthatóbbak lesznek az életbiztosítások

A unit-linked, vagyis a befektetési egységhez kötött életbiztosításokkal kapcsolatos pénzügyminisztériumi rendelet jelent meg a minap a Magyar Közlönyben. Ennek értelmében július 1-jétől új előírások vonatkoznak a biztosítók tájékoztatási kötelezettségére e megtakarítási célú biztosítások esetében.

A 2/2019. (III. 28.) PM rendelet a 33/2002. (XI. 16.) PM rendeletet felváltva többek között az alábbiakat írja elő a biztosítóknak 2019. július 1-jétől. A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások esetén a biztosító a szerződő részére évente legalább egy alkalommal - azonos naptári napra vonatkoztatva - díjmentesen, az ügyféllel kötött megállapodása szerinti tartós adathordozón tájékoztatást nyújt 

  • a biztosítási szerződés számlájának helyzetéről,
  • a biztosítási szerződésre beérkezett biztosítási díjakról,
  • a biztosítási szerződéssel kapcsolatos költségekről,
  • a szerződő által a biztosítási szerződés keretében igénybe vett szolgáltatások és maradékjogok értékéről,
  • az eszközalapok között a szerződő utasítására végrehajtott átcsoportosítás időpontjáról és arányáról, a befektetési egységek árfolyamáról,
  • a biztosítási szerződés szolgáltatási értékéről (értékeiről) és visszavásárlási értékéről; abban az esetben, ha a szerződés többlethozam-visszatérítést is tartalmaz, ennek értékéről,
  • tájékoztatási lehetőségről,
  • a szerződő által választott, a szerződéshez kapcsolódó eszközalapok nevéről,
  • nyilvános tájékoztatások elérhetőségéről és
  • a szerződő biztosításközvetítőjének nevéről és elérhetőségéről, vagy a biztosító azon egységének megnevezéséről és elérhetőségéről, amelytől a szerződő a biztosítási szerződésével kapcsolatban részletes tájékoztatást kaphat. A biztosítónak a tájékoztatást az alkalmazott naptári napot követő 15 napon belül kell megküldenie a szerződőnek.


A fenti rendszeres tájékoztatáson kívül a szerződő írásban vagy egyéb azonosításra alkalmas módon benyújtott kérelmére a biztosító 15 napon belül a fenti részletezettséggel, az ügyféllel kötött megállapodása szerinti formában kell tájékoztatnia a szerződőt.

A biztosítónak a számla helyzetét úgy kell részleteznie, hogy a befektetési egységek számát eszközalaponként külön feltünteti, és a befektetési egységek értékét a meghatározott nap árfolyamai, valamint egyéb véglegesített adatai alapján mutatja be.

A biztosítási díjak ismertetésekor a biztosítónak elkülönítve kell kimutatnia a beérkezett rendszeres és eseti díjakat, valamint ezek beérkezési és befektetési dátumát. A biztosító a biztosítási szerződést terhelő valamennyi, előjegyzett vagy ténylegesen érvényesített költséget, illetve levonást jogcímenként részletezve mutatja be, a biztosítási szerződés alapján a biztosító által teljesített kifizetéseket a tájékoztatásban a biztosító jogcímenként részletezve tünteti fel.

A kifizetések értéke mellett a biztosítónak ki kell mutatnia a kifizetés teljesítése során levont költségeket. Ha a szerződés részét képező általános szerződési feltételek vételi árfolyam meghatározását tartalmazzák, a biztosító az e rendelet szerinti valamennyi tájékoztatást ennek figyelembevételével teljesíti. A biztosítónak a szerződő által igénybe vett kötvénykölcsön - ha van ilyen - értékét mint a szerződő számláját terhelő adósságot kell kimutatnia.

A biztosítóknak minden munkanapon nyilvános tájékoztatást kell adniuk a befektetési egységekhez kötött életbiztosításaihoz kapcsolódó befektetési egységek árfolyamáról és az eszközalapok nettó eszközértékéről a) a biztosító internetes honlapján napi frissítéssel történő megjelentetéssel, b) a biztosító telefonszámán munkaidőben elérhető információszolgáltatással és c) a biztosító ügyfélszolgálati irodáiban, munkaidőben elérhető információszolgáltatással. A biztosítónak eszközalapjainak összetételét a befektetési formák (részvény, kötvény, készpénz, egyéb) arányaiban a tájékoztatási formák mindegyikén havi frissítéssel ismertetnie kell. 

Fotó: Pexels

Biztosítók