Betétbiztosítás: mennyiben finanszírozottak a betéti alapok?

Betétbiztosítás: mennyiben finanszírozottak a betéti alapok?

Az EU tagállamaiban működő 43 betétbiztosítási rendszerből 32 növelte a forrásait 2017. december 31. óta. A növekedés főleg a betétbiztosítási rendszerek tagjai által befizetett összegekből származik, amelyeket megemeltek annak érdekében, hogy elérjék a biztosított betéteknek az irányelvben meghatározott 0,8%-os szintjét, amit 2024 júliusáig kell teljesíteni.

Az Európai Bankhatóság (EBA) közzétette a betétbiztosítási rendszerekről szóló irányelvben (DGSG) szereplő két fő fogalomhoz - a rendelkezésre álló pénzügyi eszközökhöz és a biztosított betétekhez – kapcsolódó 2018. évi adatokat. Az EBA évente publikálja ezeket az adatokat annak érdekében, hogy az egész EU-ban javítsa a betétbiztosítási rendszerek átláthatóságát és nyilvános elszámoltathatóságát a betétesek, a piacok, a döntéshozók, a betétbiztosítási rendszerek és a tagállamok javára.

A rendelkezésre álló pénzügyi eszközök 2018. december 31-i adatai azt mutatják, hogy az EU tagállamaiban működő 43 betétbiztosítási rendszerből 32 növelte a forrásait 2017. december 31. óta. A növekedés főleg a betétbiztosítási rendszerek tagjai által befizetett összegekből származik, amelyeket megemeltek annak érdekében, hogy elérjék a biztosított betéteknek az irányelvben meghatározott 0,8%-os szintjét, amit 2024 júliusáig kell teljesíteni.

Nyolc betétbiztosítási rendszerben nem változtak jelentősen a rendelkezésre álló pénzeszközök, elsősorban azért, mert a legtöbb közülük már több eszközzel rendelkezik, mint a minimálisan kitűzött 0,8%. Csökkenés csak egy betétbiztosítási rendszer esetében történt, amely hátralékos hitelek visszafizetésére fordította ezeket a pénzeszközöket. Öt betétbiztosítási rendszer esetén pedig, bár teljesítettek kifizetéseket a betéteseknek a rendelkezésére álló pénzeszközökből 2018-ban, nem csökkentek a források az előző évhez képest, mivel a felhasznált forrásokkal legalább azonos értékűek voltak a rendelkezésre álló pénzügyi eszközöket növelő hozzájárulások.

Az adatokból az is kiderül, hogy a biztosított betétek 0,8%-os célszintjét az EU 43 betétbiztosítási rendszeréből 17 már elérte. 

Az OBA adatai

Fotó: Pixabay

Biztosítók